Actualiteit gegevens: 22-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506705
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Bonbonnière
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
6 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
10291/43
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
176477 - 317614

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Eclectisch ENTREEGEDEELTE VAN THEATER, 1879; een grote barokke THEATERZAAL genaamd de Bonbonnière, 1789, opgebouwd met vroeg 18e eeuwse interieurelementen uit de voormalige manegeschouwburg aan de Jekerstraat; een kleine THEATERZAAL in Lodewijk XVI-stijl, genaamd de Redoute-zaal, 1789. Beide theaterzalen zijn ondergebracht in de voormalige Jezuïtenkerk achter het entreegedeelte. Deze van oorsprong 17e eeuwse kerk is in de 19e en 20e eeuw niet alleen voorzien van een entreedeel, maar ook meerdere malen verbouwd en gerestaureerd, zowel in ex- als interieur.

Omschrijving

Het ENTREEGEDEELTE heeft een vierkante plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door een met zink gedekt schilddak. Goten op houten klossen.

De gevels van het entreegebouw zijn opgetrokken in baksteen, de frontgevel en linkerzijgevel zijn voorzien van een hardstenen plint en pleisterwerk.

De frontgevel telt vijf vensterassen, de linkerzijgevel telt drie vensterassen, de rechterzijgevel is onregelmatig ingedeeld.

In de eerste bouwlaag van frontgevel en linkerzijgevel bevinden zich rondboogvormige gestucte venster- en deuromlijstingen, in de tweede bouwlaag rechthoekige omlijstingen. Hoeklijsten met blokvormig decoratief pleisterwerk. Onder de vensters van de tweede bouwlaag een balustrade-achtig ornament.

In de eerste bouwlaag van frontgevel en linkerzijgevel bevinden zich rechthoekige houten vensters en deuren met rondboogvormige bovenlichten. In de tweede bouwlaag rechthoekige houten T-vensters. In het linker gedeelte van de linkerzijgevel een rechthoekige houten deur met daarboven drie ronde vensters. De rechterzijgevel is ongepleisterd en heeft T-vensters plus een rechthoekige houten deur van recentere datum.

In het INTERIEUR van het entreegedeelte zijn onder meer van belang: in de eerste bouwlaag de cafÚ-zaal links met hoge houten paneeldeuren, een hoge houten lambrizering en een rijk geornamenteerd cassette-plafond. In de tweede bouwlaag de zgn. Witte-zaal waarin een monumentale schouw met haardomlijsting in wit marmer en een bloemenslingers-motief; houten paneeldeuren en lambrizering; plafond met decoratief stucwerk; decoratieve houten vensteromlijstingen en bekroningen.

In het INTERIEUR van de voormalige Jezuïtenkerk zijn onder meer van belang: de zgn. Redoutezaal in de eerste bouwlaag met houten wandbetimmering, decoratief stucwerk met festoenen en andere sierlijke ornamenten. Aan de zuidkant van de Redoute een drietal zgn. kabinetjes, middels rondboogvormige doorgangen verbonden met de Redoute-zaal. Deze kabinetjes zijn onderling verbonden middels rechthoekige doorgangen. In deze kabinetjes eveneens houten lambrizeringen en decoratief stucwerk aan wanden en plafonds.

In de tweede bouwlaag de zgn. Bonbonnière met twee galerieën en loges; tongewelf met decoratief stucwerk; aan de linker- en rechterzijde van het toneel een ereloge met balkon, voorzien van een decoratieve houten omlijsting met segmentboogvormig fronton; plafondschildering van Charles Eyck uit 1959.

Waardering

Het entreegedeelte en de beide theaterzalen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. Het theater - en met name het interieur - bezit een bovenregionale architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de bijzondere ornamentiek en de samenhang tussen exterieur en een gedeelte van het interieur in het entreegedeelte. Ensemblewaarde ontleent het theatergebouw aan de dominante situering binnen het beschermde stadsgezicht Maastricht en is daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het gebouw is bovendien van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het interieur. Tevens bezit dit interieur een hoge zeldzaamheidswaarde van bovenregionale belang.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAchter de Comedie16211 GZCityMaastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapWelzijn, kunst en cultuurTheater

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MAASTRICHTB2408

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenNeo-Lodewijk XVI-stijlstijlzuiver

Betreft kleine Theaterzaal genaamd Redoute-zaal, 1789

Neo-Barokstijlzuiver

Betreft barokke theaterzaal, 1789

Eclecticismestijlzuiver

Betreft voorgevel Bonbonnière

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18791879exactverbouwing

Betreft aangebouwd entreegedeelte

17891789exactverbouwing

Theaterzaal uit voormalige manegeschouwburg

17891789exactverbouwing

Kleine theaterzaal

16001700globaalvervaardiging

Vml. Jezuïtenkerk, met twee theaterzalen en entree uit 1879