Maastricht B 2408
Achter de Comedie 1, 6211 GZ te Maastricht

Inleiding

Eclectisch ENTREEGEDEELTE VAN THEATER, 1879; een grote barokke THEATERZAAL genaamd de Bonbonnière, 1789, opgebouwd met vroeg 18e eeuwse interieurelementen uit de voormalige manegeschouwburg aan de Jekerstraat; een kleine THEATERZAAL in Lodewijk XVI-stijl, genaamd de Redoute-zaal, 1789. Beide theaterzalen zijn ondergebracht in de voormalige Jezuïtenkerk achter het entreegedeelte. Deze van oorsprong 17e eeuwse kerk is in de 19e en 20e eeuw niet alleen voorzien van een entreedeel, maar ook meerdere malen verbouwd en gerestaureerd, zowel in ex- als interieur.

Omschrijving

Het ENTREEGEDEELTE heeft een vierkante plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door een met zink gedekt schilddak. Goten op houten klossen.

De gevels van het entreegebouw zijn opgetrokken in baksteen, de frontgevel en linkerzijgevel zijn voorzien van een hardstenen plint en pleisterwerk.

De frontgevel telt vijf vensterassen, de linkerzijgevel telt drie vensterassen, de rechterzijgevel is onregelmatig ingedeeld.

In de eerste bouwlaag van frontgevel en linkerzijgevel bevinden zich rondboogvormige gestucte venster- en deuromlijstingen, in de tweede bouwlaag rechthoekige omlijstingen. Hoeklijsten met blokvormig decoratief pleisterwerk. Onder de vensters van de tweede bouwlaag een balustrade-achtig ornament.

In de eerste bouwlaag van frontgevel en linkerzijgevel bevinden zich rechthoekige houten vensters en deuren met rondboogvormige bovenlichten. In de tweede bouwlaag rechthoekige houten T-vensters. In het linker gedeelte van de linkerzijgevel een rechthoekige houten deur met daarboven drie ronde vensters. De rechterzijgevel is ongepleisterd en heeft T-vensters plus een rechthoekige houten deur van recentere datum.

In het INTERIEUR van het entreegedeelte zijn onder meer van belang: in de eerste bouwlaag de cafÚ-zaal links met hoge houten paneeldeuren, een hoge houten lambrizering en een rijk geornamenteerd cassette-plafond. In de tweede bouwlaag de zgn. Witte-zaal waarin een monumentale schouw met haardomlijsting in wit marmer en een bloemenslingers-motief; houten paneeldeuren en lambrizering; plafond met decoratief stucwerk; decoratieve houten vensteromlijstingen en bekroningen.

In het INTERIEUR van de voormalige Jezuïtenkerk zijn onder meer van belang: de zgn. Redoutezaal in de eerste bouwlaag met houten wandbetimmering, decoratief stucwerk met festoenen en andere sierlijke ornamenten. Aan de zuidkant van de Redoute een drietal zgn. kabinetjes, middels rondboogvormige doorgangen verbonden met de Redoute-zaal. Deze kabinetjes zijn onderling verbonden middels rechthoekige doorgangen. In deze kabinetjes eveneens houten lambrizeringen en decoratief stucwerk aan wanden en plafonds.

In de tweede bouwlaag de zgn. Bonbonnière met twee galerieën en loges; tongewelf met decoratief stucwerk; aan de linker- en rechterzijde van het toneel een ereloge met balkon, voorzien van een decoratieve houten omlijsting met segmentboogvormig fronton; plafondschildering van Charles Eyck uit 1959.

Waardering

Het entreegedeelte en de beide theaterzalen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. Het theater - en met name het interieur - bezit een bovenregionale architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de bijzondere ornamentiek en de samenhang tussen exterieur en een gedeelte van het interieur in het entreegedeelte. Ensemblewaarde ontleent het theatergebouw aan de dominante situering binnen het beschermde stadsgezicht Maastricht en is daarmee van belang voor het aanzien van de stad. Het gebouw is bovendien van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het interieur. Tevens bezit dit interieur een hoge zeldzaamheidswaarde van bovenregionale belang.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Theater

Betreft aangebouwd entreegedeelte