Maastricht E 1860
Akerstraat 8, 6221 CL te Maastricht
Akerstraat 8 B, 6221 CL te Maastricht
Akerstraat 8 C, 6221 CL te Maastricht
Akerstraat 8 D, 6221 CL te Maastricht
Akerstraat 8 E, 6221 CL te Maastricht

Inleiding

INKOOPSTATION VAN ELECTRISCHE STROOM in expressionistische stijl, ca. 1925. Gesitueerd in de gesloten wand van de Akerstraat, tussen Spoorweglaan en Alexander Battalaan.

Omschrijving

Inkoopstation, bestaande uit een souterrain plus een bouwlaag met verhoogde lantaarn op rechthoekige plattegrond, exclusief een kleine achtergeveluitbouw. Het geheel wordt gedekt door een plat dak, dat schuil gaat achter een kopgevel met hardstenen afdekking. De verhoogde lantaarn heeft een zadeldak met Tuile du Nord-pannen, verzonken tussen kopgevels.

Zeer expressieve, symmetrische voorgevel. Donker getinte, geprofileerde bakstenen plint met rollaag, lichter getinte bakstenen optrek, gemetseld in kettingverband. Centraal in de voorgevel een dubbele stalen deur in een geprofileerde deurlijst met rollaag en een decoratieve strekkenlijst met sluitsteen.

Deze sluitsteen is viervoudig geprofileerd en ondersteunt het uitstulpende, rechthoekige houten kruiskozijn met glas-in-lood.

Dit venster is geplaatst onder een zwaar gedimensioneerde betonnen latei met rollaag. De gevelhoeken zijn voorzien van uitstulpende lisenen met bloktanddecoraties, waarin glas-in-lood-vensters (thans draadglas) met smeedroosters, op gemetselde consoles. De gevel is voorzien van een over de hele breedte doorlopende viervoudige profiellijst, waaronder ventilatieroosters. De uitstulpende geveldelen zijn bekroond met hardstenen afdekkingen in diverse vormen. De kopgevel loopt uit in twee schouderstukken van ongelijke hoogte.

Eenvoudige bakstenen achtergevel in wild metselverband op geprofileerde plint; in de lantaarn rechthoekig stalen vensterkozijn met kleine roedeverdeling onder betonlatei en een rechthoekige stalen deur. Het kleine binnenplaatsje wordt omgeven door een bakstenen muur.

Het INTERIEUR van het inkoopstation is in hoge mate gaaf en heeft terrazzovloeren en gele tegellambrizeringen.

Waardering

Het inkoopstation is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, technische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de expressieve bouwstijl, de esthetiek en de ornamentiek. Het inkoopstation is een belangrijke onderdeel van het stadsdeel Wyck, is van belang voor het aanzien van deze wijk en vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het inkoopstation beschikt over een hoge mate van gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Tenslotte is het gebouw architectuurhistorisch, typologisch en functioneel zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Inkoopstation van Electrische Stroom