Maastricht D 3631
Prins Bisschopsingel 16, 6211 JX te Maastricht

Inleiding

VILLA ST.MICHAEL, 1911, oorspronkelijk een dubbele villa, gebouwd in een traditionele door de Art Nouveau beïnvloede stijl. De villa is centraal gesitueerd in het Maastrichtse villapark en is een van de vier panden, die in de radialen van het inmiddels verdwenen centrale plein liggen. Gedurende de tweede wereldoorlog was in het pand de Gestapo gevestigd. De bijgebouwde garage, fietsenstalling alsmede de aan weerszijden aangebouwde bordestrappen en rondom aangebrachte zonweringen zijn uitgesloten van bescherming.

\t

Omschrijving

Villa met souterrain, twee bouwlagen en zolderverdieping op symmetrische plattegrond, bestaande uit een rechthoekige hoofdvorm met middenrisaliet over vier assen in de voorgevel.

Aan de zijgevels bevinden zich uitbouwen van twee lagen onder plat. De hoekpartijen van de achtergevel, elk voorzien van een vensteras, risaleren en lopen door in de dakconstructie. Zij worden gedekt door een plat. Aan de achtergevel is tussen deze hoekrisalieten een aanzienlijke serre van een bouwlaag met dakterras gebouwd. Deze serre is aan weerszijden voorzien van entreevolumes van een bouwlaag onder plat. Het hoofdvolume wordt gedekt door een mansardedak met leien in schub- en maasdekking, de uitbouwen zijn alle voorzien van platte daken. Bakgoten op consoles.

De villa is opgetrokken op een gepleisterde plint met imitatievoegen en souterrainvensters. De geheel wit gesausde bakstenen optrek is gemetseld in kruisverband. Geornamenteerde hardstenen dorpels. Rollagen en strekken.

De symmetrische voorgevel, met een deels vernieuwd bordes, bestaat uit een middenrisaliet van vier assen en loopt uit in een afgeschuinde topgevel met bakstenen lisenen op decoratieve hardstenen consoles, geornamenteerde hardstenen hoekpilasters, hardstenen topgevelafdekking en een hardstenen attiek met geornamenteerde balusters. In het voorgevelrisaliet bevinden zich drie gevelstenen, respectievelijk met de afbeelding van de H.Michael en de opschriften "anno" "1911". In de eerste bouwlaag zijn vijf rechthoekige houten T-vensters geplaatst, plus een rechthoekige dubbele houten bordesdeur, allen met 18-ruits bovenlicht. De tweede bouwlaag is voorzien van zes segmentboogvormige houten T-vensters met 18-ruits bovenlicht. In de topgevel bevinden zich twee segmentboogvormige houten T-vensters, geflankeerd door houten T-vensters met afgeschuind bovenlicht. Ook hier zijn de bovenlichten voorzien van kleine roedeverdeling. De vensterassen aan weerszijden van het middenrisaliet worden bekroond door een dakkapel met rechthoekig houten T-venster en 8-ruits bovenlicht.

De linker- en rechterzijgevel zijn identiek ingedeeld en elk voorzien van een nieuwe bordestrap. Drie vensterassen met zowel rechthoekige als segmentboogvormige dubbele houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. De vernieuwde rechthoekige houten paneeldeuren zijn geplaatst in de middenas, die wordt bekroond door een dakkapel met T-venster en vierruits bovenlicht en verder twee segmentboogvormige houten zijlichten heeft met verticaal ingedeeld bovenlicht.

De symmetrie van de achtergevel wordt slechts doorbroken door een drievoudige dakkapel op het achterdakvlak en de plaatsing van de traptreden aan de achteringangen. De serre is voorzien van een zestal rechthoekige houten vensters in twee formaten, voorzien van een twaalf- of achttienruits bovenlicht. Het dakterras heeft een vernieuwde balustrade. Daarboven, in de tweede laag een gevelvlak met twee segmentboogvormige dubbele houten terrasdeuren voorzien van een achttienruits bovenlicht, elk geflankeerd door segmentboogvormige houten zijlichten met twaalfruits bovenlicht. De risalerende hoekpartijen van de achtergevel tellen elk een vensteras met segmentboogvormige houten T-vensters voorzien van achttienruits bovenlichten. De achteruitgangen hebben een segmentboogvormige houten deur met bovenlicht.

De villa wordt omgeven door een smeedijzeren hekwerk op bakstenen basement, aansluitend op een bakstenen tuinmuur.

In het interieur van de oorspronkelijk dubbele villa is de splitsing ongedaan gemaakt. De indeling van beide helften is grotendeels gewijzigd en aangepast aan de kantoorfunctie. Het interieur is ingrijpend gemoderniseerd. Beide trappenhuizen, met geornamenteerde houten balusters, zijn nog aanwezig. In het souterrain, voorzien van bakstenen gewelven op stalen I-profielen, is tijdens de tweede wereldoorlog een gasdichte kelderruimte aangelegd.

Waardering

De villa St.Michael is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en historische ontwikkeling, vanwege de huisvesting van de gegoede burgerij buiten het oude stadscentrum en de militaire functie tijdens de bezettingstijd.

De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteit en de ornamentiek. De villa is een essentiëel onderdeel van het Maastrichtse villapark, is vanwege de situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de stad, van zeer grote betekenis voor het aanzien van de stad en beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met de aanleg van het villapark. De villa beschikt over een gaaf exterieur en is van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien is er sprake van regionaal bepaalde cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheidswaarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbele villa

met invloeden van Art Nouveau