Maastricht O 5432
Oud-Vroenhoven K 149
Maastricht O 5433
Oud-Vroenhoven K 151
Oud-Vroenhoven K 150
von Dopfflaan 4, 6213 NG te Maastricht

Inleiding

Gedeelte van de voormalige St.Lambriksgroeve in de Fallenberg, thans bekend onder de naam Jezuiëtenberg. Na het beëindigen van de mergelwinning sedert 1880 gepacht door en in gebruik als ontspanningslocatie bij de Paters Jezuiëten.

Omschrijving

De Jezuiëtenberg bevat tengevolge van de activiteiten van de Jezuiëten een onderaards museum met tal van bouwwerken, reliëfs en schilderingen uit de periode tot 1960, vervaardigd door ordeleden van uiteenlopendenationaliteit. Deze kunstwerken worden onder meer betiteld als het Heksenpoortje (1904), Sargon (1904-1908), Leeuw (1915), Brugge (1906), Borobudur (1952-1958), de Missiehoek (1902-1954), de Kerk, het Nijlpaard (1870), het Museum (1920-1946), de Sprookjesingang (1952-1960), de Tsjechische hoek (1900-1946), de Kapel (1875-1937), het Planetarium (1950), de Vesting (1959), Drup, Javaanse Engelen (1952), Shakespeare-hoek (1936-1956), Ramses (1956), Romeo en Julia (1950-1954), het Alhambra (1927-1932), de Refter (1920-1956), de Keuken (1920), de Kleedkamer (1945-1960), het Mausoleum (1944-1954), de Materiaalhoek, het Konijnenhol, de Atlas (1958), de Mosasaurus (1944), OLV Ten Hemelopneming (1898-1905), de Graflegging (1865), Kerstnacht (1882), Stella Maris (1892), Varkens/Fiest (1860), Tromp. van Säckingen (1892), H.Hart (1892), St.Caecilia (1900), etc.

Waardering

De Jezuiëtenberg is van grote cultuurhistorische waarde als zeer bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van de vervaardigde kunstwerken in en op een streekgebonden bouwmateriaal: mergel. De Jezuiëtenberg is ten zeerste verbonden met de historische en culturele ontwikkeling van de streek en heeft een zeer sterke historisch-ruimtelijke relatie met de bodemgesteldheid. Het geheel verkeert in een zeer gave toestand en is in cultuurhistorisch en functioneel opzicht uniek te noemen.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging
Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Ontspanningslokaal