Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506719
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82822/116
Kadastrale aanduiding
Maastricht B 3030
Maastricht B 3029
Papenstraat 4 B, 6211 LG te Maastricht
Papenstraat 4 C, 6211 LG te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

Herenhuis in Art Nouveau-stijl, 1905, gebouwd naar een ontwerp van architect J. Hollmann uit Maastricht, in opdracht van J. Wijnands. Het pand is gesitueerd in de gesloten wand van de Papenstraat.

Omschrijving

Het dubbel herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met shingles. Twee topgevelachtige dakkapellen met zandstenen bekroningen.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, hardsteen en zandsteen.

Rechthoekige houten deuren met segmentboogvormig bovenlicht. In de eerste bouwlaag rechthoekige houten vensters met segmentboogvormige bovenlichten met een verticale geleding. In de tweede bouwlaag van elk pand een groot rondboogvormig venster dat in drieën wordt gedeeld door een tweetal hardstenen penanten. In de derde bouwlaag rechthoekige houten vensters en balkondeuren met bovenlichten met resp. een acht- en twaalfruits verdeling. Hardstenen dorpelstenen en vlakke zandstenen sierbanden. Smeedijzeren muurankers.

Twee voormalige herenhuizen met nagenoeg identieke gevels: beide panden tellen drie bouwlagen en drie vensterassen.

Pand 4 C: plint in natuursteen in wild verband met daarboven een band hardsteen. Omlijsting segmentbogen van de bovenlichten in baksteen.

Tweede bouwlaag: een balkon over de geheele breedte, met smeedijzeren balustrade en rustend op consoles. Een grote rondboog, in drieën gedeeld door twee hardstenen penanten met hierin geometrische en florale motieven in Art-Nouveau stijl.

Derde bouwlaag: een balkon in de middelste vensteras met smeedijzeren balustrade en rustend op consoles. Vensters onder segmentbogen waarbij het centrale boogveld gevuld is met een floraal motief in pleisterwerk.

Aan de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen met een plat dak en een uitbouw in een bouwlaag eveneens met een plat dak.

Het pand 4 B is vrijwel identiek heeft echter in de tweede bouwlaag een houten erker van recentere datum met plat dak met hierop een restant van een houten balustrade.

Aan de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen met een plat dak en een uitbouw in een bouwlaag eveneens met plat dak.

Indeling INTERIEUR van beide panden redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering

Het dubbel herenhuis is van architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van de architect J. Hollmann, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand bezit ensemblewaarde als onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de grote mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hollmann, J. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
Wijnands, J. ; Limburg
opdrachtgever