Maastricht B 2710
Sint Pieterstraat 35, 6211 JM te Maastricht
Sint Pieterstraat 37 B 02, 6211 JM te Maastricht
Sint Pieterstraat 37 A 01, 6211 JM te Maastricht

Eclectische, omstreeks 1900 verbouwde POORTWACHTERSWONING.

Het oorspronkelijke pand dateerde waarschijnlijk uit de 18e eeuw.

Omstreeks 1900 werd dit pand van een tweede bouwlaag voorzien. Het pand is gesitueerd aan de Sint Pieterstraat met de kopse gevel aansluitend op de middeleeuwse waterpoort van de tweede omwalling. In een kluisje werd de sleutel van de stadspoort bewaard.

Omschrijving

De voormalige poortwachterswoning heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt thans twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met leien. Twee dakkapellen met zadeldakjes met leien en nokpionnen. Topgevels bekroond met smeedijzeren windvaan.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, hardsteen en pleisterwerk. De eerste bouwlaag is voorzien van pleisterwerk met een imitatievoeg.

Rechthoekige houten deuren en vensters, vensters tweede bouwlaag met segmentboogvormige glas in lood bovenlichten.

Rechterdeel frontgevel iets vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met overstek op houten consoles. In deze topgevel twee blinde nissen met driepas. Eerste bouwlaag met pleisterwerk met rusticamotief.

Vensters met ongeprofileerde omlijstingen in hardsteen. Tussen eerste en tweede bouwlaag een waterlijst. In de tweede bouwlaag vier vensters en in het risalerende geveldeel twee gekoppelde vensters onder segmentbogen, die weer onderling verbonden zijn door een getande lijst van zwarte baksteen. Vensters tweede bouwlaag met hardstenen dorpelstenen.

Rechterzijgevel eveneens uitlopend in een topgevel met dak met overstek rustend op houten consoles. In deze topgevel een houten balkon met hierboven een ronde klok.

Linkerzijgevel uitlopend in een trapgevel. Achtergevel met rechthoekige houten vensters met segmentboogvormige bovenlichten in gekleurd glas.

Hardstenen dorpelstenen.

INTERIEURindeling gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering

De voormalige poortwachterwoning is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand bezit ensemblewaarden als onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en wegens de situering nabij het stadspark en is daarmee van bijzondere betekenis voor voor het aanzien van de stad. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Portierswoning Stadspoortwachterswoning