Maastricht D 3962
Volksbondweg 8 A, 6214 AR te Maastricht
Volksbondweg 4 C, 6214 AR te Maastricht
Volksbondweg 2 A, 6214 AR te Maastricht
Volksbondweg 2 B, 6214 AR te Maastricht
Volksbondweg 2 C, 6214 AR te Maastricht

Inleiding

KATHOLIEKE SCHOOL in zakelijk expressionistische stijl, 1929, naar een ontwerp van architect A.H.J. Swinkels in opdracht van het schoolbestuur van de Sint Lambertusparochie. De school is vrijstaand gesitueerd aan de Volksbondweg.

Omschrijving

De school heeft een in de lengterichting geplaatste T-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met schilddaken met Hollandse pannen, en een gedeelte met een plat dak. In de achtergevel vier dakkapellen van recentere datum. Rondboogvormige houten deur deels van recentere datum. Rechthoekige stalen vensters, deels met negenruitsverdeling. Het toegepaste bouwmateriaal is gele en rode baksteen in kettingverband. Kunststeen.

De voormalige school bestaat uit twee delen. Een hoofdvleugel en een hogere, dwars daarop staande vleugel. In deze laatste vleugel bevindt zich de ingangspartij. De vleugel met ingangspartij met entree in een rondboogvormige metselwerk omlijsting. Entree in een licht vooruitspringend geveldeel met diverse horizontale accenten in hardsteen. In de tweede bouwlaag vier smalle gekoppelde stalen vensters met aan weerszijden een klein stalen venstertje. Onder de dakrand een reeks van acht kleine stalen venstertjes. Vensters met doorlopende dorpelstenen en lateien in kunststeen. In linkerdeel rechterzijgevel in de eerste en tweede bouwlaag vier smalle gekoppelde stalen vensters, in de tweede bouwlaag met kunststenen latei. Middendeel rechter zijgevel licht vooruitspringend met in de tweede bouwlaag een groot dertig-ruits venster. Geprofileerd hoger doorlopende schoorsteen. In het rechterdeel van de rechter zijgevel twee grote stalen vensters.

De hoofdvleugel heeft horizontale accenten in de vorm van reeksen drie- en negenruits vensters. Vensters met doorlopende kunststenen lateien en schuin aflopende geglazuurde dorpelstenen. Het voorste deel van deze vleugel met plat dak.

In de achtergevel in de eerste en tweede bouwlaag grote klaslokaalvensters.

In het INTERIEUR zijn van belang het trappenhuis met granitovloer en traptreden; trapleuning deels in smeedijzer en met houten armlegger; trappenhuis met hoge smalle vensters.

Voor het overige is de interieurindeling redelijk intact.

Waardering

De voormalige school bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect A.H.J. Swinkels, en wegens de bijzondere samenhang tussen exterieur en delen van het interieur. Ensemblewaarde ontleent het pand aan de situering binnen een nog bestaande stedenbouwkundige structuur en daardoor van betekenis voor het aanzien van dit deel van Maastricht. Het pand is van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school

Schoolbestuur St Lambertusparochie ; Limburg