Maastricht E 242
Wilhelminasingel 66, 6221 BK te Maastricht

Eclectisch HERENHUIS, 1896, in een gesloten wandgedeelte van de Wilhelminasingel.

Omschrijving

Herenhuis op L-vormige plattegrond. Een hoofdvolume met souterrain, drie bouwlagen en zolderverdieping onder een gecombineerd mansarde- en zadeldak. Op het dakschild aan de straatzijde leien in schubdekking, dakkapel met spits en smeedijzeren naald. De overige dakvlakken zijn belegd met muldenpannen. Bakgoten. Tegen de achtergevel een uitbouw van twee lagen onder plat, in de oksel van uitbouw en achtergevel een serre van één bouwlaag.

Zeer rijk geornamenteerde, asymmetrisch ingedeelde voorgevel van drie vensterassen. De noordelijke as risaleert, heeft gestucte hoekprofielen en loopt uit in een topgevel. Deels geprofileerde, tot de vensterdorpels van de eerste laag doorlopende hardstenen plint, waarin souterrainvensters met rooster en een schoenschraper. Rode bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband. Rijk stucwerk.

In de eerste bouwlaag twee rondboogvormige houten T-vensters met recent glas-in-lood alsmede een dubbele houten paneeldeur. In de glaspanelen van de deur geëtste voorstellingen van een danseres en een minstreel, voor het glas decoratieve smeedroosters. Verticaal ingedeeld bovenlicht met recent glas-in-lood. Deze paneeldeur is geplaatst in een rijkgedecoreerde stuclijst met bovenlichttracering, architraaflijst en een bekroning in de vorm van een rondboogfronton, waarin een door gebladerte omgeven schild met de initialen M.V.. De vensterbogen lijken te rusten op rijk gedecoreerde stuckolommen en zijn voorzien van gestucte sluitstenen.

In de tweede bouwlaag twee segmentboogvormige, dubbele houten balkondeuren met glas-in-lood bovenlicht en een rechthoekig houten T-venster met glas-in-lood bovenlicht. Balkon over twee vensterassen, met rijk geornamenteerde smeedijzeren balustrade. De consoles, geplaatst aan weerszijden van de rondboogvensters in de eerste laag, zijn voorzien van rijk stucwerk, waaronder drie mensenhoofden. Gestucte aanzet- en sluitstenen.

In de derde laag twee rondboogvormige houten T-vensters en een rechthoekig houten T-venster, alle met glas-in-lood bovenlichten. Tussen de balkondeuren en rondboogvensters van de tweede en derde laag een rijk gedecoreerde stuckolom, die doorloopt tot onder de bakgoot. De rondboogvensters van de derde laag hebben stucbalusters en zijn geplaatst in een aanzienlijke segmentboog. Het rechthoekige houten T-venster heeft een gestucte architraaflijst, een drukboog en een klein vulstuk. Gestucte gevellijst onder de bakgoot.

Het risaliet loopt uit in een uitkragende klokgevel met gestucte klauwstukken, een rond venster, diamantkoppen en vier mensenhoofdjes.

De achtergevel is opgetrokken in grauwbruine baksteen, deels wit gesausd, met segmentboogvormige houten vensters en hardstenen dorpels.

In de serre is het originele kozijn plus het glas-in-lood bewaard gebleven.

In het INTERIEUR, waarvan de indeling vrijwel ongewijzigd is, zijn onder meer van belang de marmeren haardlijsten; de stucplafonds en -lijsten; de houten vloeren; de paneeldeuren in lijsten; het trappenhuis; de polychrome tegelvloer in de gang; de kamers-en-suite met schuifdeuren; de gangboog met diamantkopornament en Corinthische kapitelen.

Waardering

De architectuurhistorische waarden van het herenhuis zijn zeer aanzienlijk en worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is een zeer belangrijk onderdeel van de singelbebouwing aan de oostzijde van de stad, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek. Het pand beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid en is zeer belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is het herenhuis in regionaal opzicht zeldzaam te noemen.