Maastricht I 3891
Weert 23, 6222 PG te Maastricht

Omschrijving

Landhuis in eclectische stijl, XIXd, waarachter dienstgebouwen zijn gesitueerd. Het geheel is gesitueerd op een perceel, waarop de restanten van een parkachtige tuinaanleg. Aan de straatzijde bevinden zich twee stel hekpijlers, waartussen smeedijzeren hekwerken.

Het landhuis is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het bouwwerk, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het geheel maakt deel uit van een reeks landgoederen langs Meerssenerweg en Weert, waaronder Petite Suisse, Kruisdonk, Vaeshartelt en Klein-Vaeshartelt. Het landhuis is vanwege deze situering verbonden met de ontwikkeling van de streek tussen Maastricht en Meerssen en is van groot belang voor het aanzien van die streek. Het landhuis verkeert in architectonisch opzicht in gave staat en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Bovendien beschikt het geheel over een aanzienlijke architectuurhistorische en typologische zeldzaamheidswaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Landhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Benaming landhuis is meer passend