Maastricht E 3386
Maastricht E 3387
Lage Barakken 45 D 04, 6221 CH te Maastricht
Lage Barakken 45 D 05, 6221 CH te Maastricht
Lage Barakken 45 D 06, 6221 CH te Maastricht
Wilhelminasingel 92, 6221 BL te Maastricht

Inleiding

WOONHUIS met VEESTAL in eclectische stijl, 1891, gebouwd in opdracht van A. Markens, gerealiseerd in afwijking van het oorspronkelijke ontwerp waarin het huis drie bouwlagen telde. Het woonhuis is gesitueerd op de hoek van de Wilhelminasingel en de Bourgognestraat, de veestal aan de Bourgognestraat en de Lage Barakken. De woonhuisgevels en de erfafscheiding zijn recentelijk paars gesausd, de stucornamenten turquoise; de gevels van de veestal zijn wit gesausd; de oorspronkelijke stalremise tussen woonhuisuitbouw en veestal is gesloopt.

Omschrijving

Hoekpand van twee bouwlagen plus souterrain- en zolderverdieping op een ongelijkmatige, afgeschuinde plattegrond, gedekt door een gebroken kap met leien in maasdekking op de dakschilden en voor het overige door muldenpannen. Eén oeil-de-boeuf dakkapel op beide dakschilden. Bakgoten op stucconsoles. Nokschoorsteen. Een uitbouw van twee bouwlagen onder plat dwars op de achtergevel. De veestal ligt in in lengterichting achter het woonhuis, telt twee bouwlagen alsmede een souterrain- en zolderverdieping en wordt gedekt door een zadeldak met recente Hollandse pannen. Op dit dak bevonden zich aan de binnenplaatszijde oorspronkelijk twee schoorstenen.

Hardstenen plinten, bakstenen optrek gemetseld in kruisverband.

Vensteromlijstingen met decoratieve sluitstenen, speklagen, dorpellijsten in stucwerk. Tussen de eerste en tweede bouwlaag van het woonhuis bevindt zich een gevelbrede dubbele lijst waartussen decoratief tegelwerk.

Het woonhuis heeft een voorgevel met vijf vensterassen. Aan de Wilhelminasingel twee vensterassen, waarin een rechthoekige houten paneeldeur en drie rechthoekige houten T-vensters. Afgeschuinde hoekpartij van één vensteras, uitlopend in een trapgevel met gestucte boogtrommel, voorzien van schelpmotief en een smeedijzeren bekroning. In de eerste laag een rechthoekig houten T-venster; in de tweede laag een balkon met smeedijzeren balustrade op geornamenteerde consoles, toegankelijk via een rechthoekige dubbele houten balkondeur met bovenlicht. Daarboven, in de trapgevel, een rechthoekig houten T-venster. De twee vensterassen in de Bourgognestraat zijn voorzien van rechthoekige houten T-vensters.

In de eerste en tweede laag van de achtergevel een segmentboogvormig houten T-venster.

Via een versmalde gang van twee bouwlagen onder plat, in de eerste laag voorzien van een segmentboogvormige paneeldeur, in de tweede laag van een segmentboogvormig kruiskozijn, is de achtergeveluitbouw van twee bouwlagen onder plat bereikbaar. Dit bouwvolume heeft een afgeschuinde hoekpartij en telt één vensteras aan de binnenplaatszijde, in elke laag voorzien van een segmentboogvormig dubbel kruiskozijn. De uitbouw heeft een bakstenen optrek, gestucte speklagen. Vensterstrekken met sluitstenen in de vorm van een gestucte diamantkop. Hoogoplopende schoorsteen op het platte dakvlak met bakgoot.

De sedert de sloop van de stalremise vrijstaande veestal telt twee bouwlagen plus een zolder- en een gedeeltelijke souterrainverdieping. De gevel van de veestal, zonder de oorspronkelijke uitbouw van een laag, is aan de binnenplaatszijde onregelmatig ingedeeld. Aan de zijde van de Bourgognestraat bevinden zich twee vensterassen, waarvan één in de afgeschuinde hoekpartij. Aan de Lage Barakken-zijde telt de gevel vijf vensterassen. Elke vensteras heeft een hoog in de eerste laag geplaatst segmentboogvormig venster, in de tweede laag een segmentboogvormig venster. In de vierde as van de Lage Barakken-gevel bevond zich in de eerste laag een toegangsdeur. De veestal is opgetrokken in baksteen en voorzien van lisenen, speklagen, muizetanden, strekbogen en gestucte sluitstenen in diamantkopvorm. Risalerende gevelvelden onder de vensters van de eerste laag.

De binnenplaats tussen woonhuis en veestal wordt aan de Bourgognestraat afgesloten door een bakstenen muur. Deze muur heeft een hardstenen plint, op regelmatige afstanden geplaatste baksteen kolommen met bekroning, waartussen ornamentele, risalerende muurvlakken, die zich voortzetten in de plint van de veestal. Het dubbele smeedijzeren hekwerk van de binnenplaats is vervangen door een nieuw hekwerk, het enkelvoudige hekwerk van de tuin is vervangen door metselwerk.

Waardering

Het woonhuis met veestal aan de Wilhelminasingel 92 is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden van het geheel worden bepaald door de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Het pand is een belangrijk onderdeel van het Maastrichtse singelgebied, is als zodanig verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk. Het geheel is in redelijke mate gaaf bewaard gebleven en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien is er sprake van een redelijke architectuurhistorische en een aanzienlijke typologische zeldzaamheidswaarde.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal Woonhuis met veestal
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Woonhuis met veestallen