Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506736
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82821/190
Kadastrale aanduiding
Maastricht E 590
Wilhelminasingel 100, 6221 BL te Maastricht

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS, 1895, in een het door het eclecticisme beïnvloede bouwstijl.

De erker in de tweede bouwlaag betreft een toevoeging uit 1904 in opdracht van Dr. Ruland. Het herenhuis is gesitueerd in een gesloten wandgedeelte van de Wilhelminasingel.

Omschrijving

Het herenhuis heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en een souterrainverdieping en wordt afgedekt met een zadeldak met muldenpannen. Twee dakkapellen. Het toegepaste bouwmateriaal is imitatie breuksteen, baksteen in kruisverband en keramische tegels. Rechthoekige houten paneeldeur en houten T-vensters.

Symmetrische gevelopbouw en invulling. Plint in imitatie breuksteen, optrek in baksteen. In middendeel frontgevel de ingangspartij, hierboven in de tweede bouwlaag een erker met plat dak. Erker op voormalig balkon met decoratieve consoles. Vensters gevat in gemetselde segmentboog rollagen. Tussen segmentboog en rollaag tegelmozaïeken. Venster- en deuromlijstingen in geglazuurde profielsteen. Gepleisterde sluitstenen en banden. Middendeel frontgevel uitlopend in topgevel met hierin twee vensters en bekroond met een nokpion.

Waardering

Het voormalig herenhuis bezit architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het herenhuis aan de situering aan de Wilhelminasingel. Het herenhuis is een zeer belangrijk onderdeel van deze singelbebouwing aan de oostzijde van de stad, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid en is zeer belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
globaal
verbouwing
1904
1904
exact
aanbouw erker in opdracht van dr. Ruland

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver