Maastricht B 3400
Vrijthof 20, 6211 LD te Maastricht

Inleiding

WOONHUIS in een historiserende eclectische bouwstijl, 1920-1921, gebouwd in opdracht van L. Grossier. Het pand is gesitueerd in de zuidelijke wand van het Vrijthof.

Omschrijving\t

Woonhuis op L-vormige plattegrond. Hoofdvolume van drie bouwlagen plus souterrain en zolderverdieping; dwars op de achtergevel een in bouwhoogte afnemende uitbouw met volumes van twee bouwlagen plus balkon c.q. één bouwlaag. In de oksel tussen de achtergevel van het hoofdvolume en de achtergeveluitbouw een serre van één bouwlaag onder plat. Het hoofdvolume wordt gedekt door een gebroken kap met wolfeinde aan de oostzijde, het geheel verzonken tussen kopgevels. Het dakschild aan de straatzijde wordt gedekt door leien in Maasdekking, de overige dakvlakken door muldenpannen. Bakgoten op consoles. Één dakkapel op zowel het dakschild - met rechthoekig houten T-venster en 8-ruits bovenlicht - als het achterdakvlak.

Asymmetrische lijstgevel over drie bouwlagen en twee vensterassen.

Hoekrisaliet met entreepartij, uitlopend in een topgevel. De eerste bouwlaag is geheel bekleed met hardsteen., ten dele in rusticamotief. De tweede en derde bouwlaag zijn geheel uitgevoerd in rode baksteen, gemetseld in koppen- en kruisverband. Hardstenen lateien, speklagen, dorpels.

In de eerste bouwlaag een geprofileerde plint met twee rechthoekige souterrainvensters, voorzien van een smeedijzeren hekwerk; een rechthoekige dubbele houten paneeldeur met verticaal ingedeeld bovenlicht waarin een 12-ruits roedeverdeling per glaspaneel. Deze deur is geplaatst in een hardstenen lijst met pilasters, geornamenteerd met cannelures en uitlopend in een tweetal consoles waarop een waterlijst rust. Op deze waterlijst is een vlaggemast aangezet; een driekante erker met venstertraceringen in de vorm van pilasters, met cannelures en uitlopend in consoles die als het ware de erker van de tweede laag dragen. De erkervensters zijn voorzien van rechthoekige houten vensterkozijnen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

In de tweede laag, boven de entree, een rechthoekig houten T-venster met 10-ruits bovenlicht. Het venster is geplaatst in een segmentboogvormige lijst met hardstenen latei, vlechtingen in het vulstuk en een strekboog. Daarnaast een grote driekante erker, voorzien van rechthoekige houten vensterkozijnen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

In de derde laag twee segmentboogvormige houten T-vensters met 8-ruits roedeverdeling in het bovenlicht; het rechter venster is voorzien van twee segmentboogvormige zijvensters met 4-ruits bovenlicht en bakstenen traceringen. Strekbogen met hardstenen aanzetstenen. Onder de bakgoot een kroonlijst met cassettemotieven in metselwerk. De oostelijke kopgevel steunt op een trapsgewijs uitkragende console.

De topgevel heeft een segmentboogvormig houten T-venster met 8-ruits bovenlicht. Hardstenen gevelafdekking, hardstenen aanzet- en sluitsteen in de strekboog. De topgevel wordt bekroond door twee korte pilasters met hardstenen afdeking.

De achtergevel en de uitbouw zijn uitgevoerd in baksteen, gemetseld in halfsteens verband, deels wit gesausd, voorzien van hardstenen dorpels en een gepleisterde plint. Het geheel is onregelmatig ingedeeld en telt drie vensterassen. Segmentboogvormige houten T-vensters, in de tweede laag voorzien van glas-in-lood bovenlichten van H.J. Schoonbrood.

Segmentboogvormige dubbele houten balkondeuren geven toegang tot het platte dak op het tweelaagse volume van de achtergeveluitbouw. In het serrekozijn, met zij- en bovenlichten, zijn de dubbele tuindeuren vervangen door stalen exemplaren. In het eenlaagse volume van de achtergeveluitbouw bevindt zich een kozijn, waarin een rechthoekige houten deur met boven- en zijlichten.

De achtertuin wordt omgeven door een bakstenen muur.

Het pand heeft een bijzonder rijk INTERIEUR. De indeling, met kamers-en-suite op de begane grond is, met uitzondering van een scheidingswand op de tweede verdieping, volledig intact. In het interieur zijn onder meer van belang de paneeldeuren en schuifdeuren in lijsten; de rijke stucplafonds met lijsten en rozetten; de houten lambrizeringen met boekennissen; de houten haardlijst met tegelwerk in de voorkamer; de haardlijsten in verschillende marmertinten in de overige woon- en slaapvertrekken; het trappenhuis; de gerestaureerde marmering van de trappenhuis- en gangwanden, omkaderd door gestucte lijsten. De marmering op de gangwanden van de tweede verdieping gaat schuil achter behang, maar heeft conserverende behandeling ondergaan.

Waardering

Het pand Vrijthof 20 is van architectuurhistorische waarde vanwege de in relatie tot het bouwjaar historiserende eclectische bouwstijl, vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit, vanwege materiaalgebruik, ornamentiek en vanwege het zeer rijke interieur. Het pand is gesitueerd in het beschermde stadsgezicht Maastricht, is vanwege de situering aan het Vrijthof verbonden met de ontwikkeling van de stad en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. De architectonische gaafheid van ex- en interieur is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. Het pand is van belang in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er sprake van een redelijk (exterieur) tot hoge (interieur) architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis

sterk historiserende elementen