506836 - Tapijnkazerne
Maastricht D 2155
Sint Hubertuslaan 2, 6211 KD te Maastricht

Inleiding

WONING VAN DE OPZICHTER VAN FORTIFICATIE, thans telefooncentrale van het Provinciaal Militair Commando in Limburg, gesitueerd op het terrein van de Tapijnkazerne, diagonaal op de St.Hubertuslaan geprojecteerd. Gebouwd in 1917, in opdracht van het Ministerie van Oorlog in een traditionele stijl, naar ontwerp van de Kapitein Eerstaanwezend Ingenieur der Genie van het Eerste Genie Commandement te Breda.

De dichtgemetselde veranda-uitbouw van een laag aan de achtergevel is van bescherming uitgesloten.

Omschrijving

Vrijstaande woning met twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak, gedekt door grijze Hollandse betonpannen, met bakgoten op klossen en een dakkapel, met een geleed, rechthoekig houten venster.

Symmetrische gevelopbouw van de hoofdgevel aan de oostzijde met drie traveeën en een centraal portiek met paneeldeur, inclusief geleed bovenlicht. Dit portiek heeft een zandstenen latei op kraagstenen. Deze middenas wordt geaccentueerd door een rechthoekige dakkapel met geleed houten venster.

De zijgevels tellen twee vensterassen, de achtergevel heeft een onregelmatige indeling. Rechthoekige houten kruiskozijnen, met schuiframen en twaalfruits bovenlichten. Recente slagvaste voorzetramen in aluminium lijst.

Het geheel kenmerkt zich door een rode bakstenen optrek in kruisverband, met geprofileerde plint - voorzien van zandstenen lijst - , zandstenen hoekstenen in het portiek, dorpels, aanzet- en sluitstenen in de vensterstrekken, lelievormige smeedijzeren ankers. Kroonlijst met eenvoudige bloktanddecoratie. Smeedijzeren ankers.

Waardering

De vrijstaande opzichterswoning van de Tapijnkazerne is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling.

Uit oogpunt van architectuurhistorische waarden is het pand van bijzonder belang voor het oeuvre van het Wapen der Genie en vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp.

Op het gebied van ensemblewaarden scoort de woning als zeer belangrijk onderdeel van het Maastrichtse singelgebied/villapark, dat architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedebouwkundig van nationale waarde is; vanwege de situering die verbonden is met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad; vanwege het belang voor het aanzien van de stad en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de singel, de Jeker, de oude vestingwerken en het villapark.

De opzichterswoning beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.Bovendien beschikt de woning over een aanzienlijke functionele zeldzaamheid.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw Woning van de Opzichter van Fortificatie

Kapt Ing der Genie 1e Cmdmt Breda ; Limburg
Ministerie van Oorlog ; Limburg