Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
506866
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Ambtenarenwoningen "Woningzorg"
Complexnummer: 
506864 - Ambtenarenwoningen "Woningzorg"
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 februari 1997
Kadaster deel/nr: 
82812/72
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Maastricht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Maastricht
X-Y coördinaat: 
177586 - 317751

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

U-vormige straatwand met 15 AMBTENARENWONINGEN van de Bouwvereniging "Woningzorg" te Maastricht, 1920-21. Gebouwd door aannemersfirma L.H. Bredero te Utrecht, naar een ontwerp van de architecten V. Marres en W. Sandhövel, in een traditionele bouwstijl met expressionistische elementen.

In 1961/62 vernieuwing keukens en badkamers, voordeuren, plaatsing cv-installaties; 1963, bij aanleg van tunnel onder spoorwegemplacement werden de tuinmuren van Kunrader steen langs de Scharnerweg verwijderd; 1987, groot onderhoud, waarbij bij alle panden aluminium ventilatieschuiven aan de buitenramen en -deuren werden aangebracht, het hang- en sluitwerk van alle buitenramen en deuren vernieuwd, het schilderwerk vernieuwd; 1993, vernieuwing rode Tuiles du Nord.

Rolluiken, zonneschermen en incidentele aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vijftien ambtenarenwoningen in een U-vormige straatwand, met diverse woningtypen. Meerssenerweg 319-325 met de woningtypen H1,A,B,I; Prof.Roerschstraat 2-14 met de woningtypen I,B,A,A,A,B,I; Prof.P.Willemstraat 40-46 met de typen H,A,B,I.

De woningen beschikken over verschillende plattegronden: rechthoekig (type A), rechthoekig met een afgeschuinde hoekpartij aan de achtergevel (type B), rechthoekig met een uitbouw aan de vrijstaande zijgevel (type H), rechthoekig met twee uitbouwen aan de vrijstaande zijgevel (type H1), driehoekig met een afschuining aan voor- en achtergevel (type I).

De panden hebben twee bouwlagen met souterrain- en zolderverdieping, allen gesitueerd in dwarsrichting ten opzichte van de straatweg. De hoektypen I zijn voorzien van drie vensterassen, de overige woningen van twee.

Dubbele hoekpanden van het type I worden bovendien gekenmerkt door een afgeschuinde, deels in het dak doorlopende hoekpartij met een gecombineerde entree. Het pand van het type H is in de vrijstaande gevel voorzien van een driekante erker, een vensteras en vlechtingen. Het pand H1 heeft twee zijgevelerkers en een geprofileerde schoorsteenaanzet. De voorgevels zijn de H-typen identiek aan die van de typen A en B, zij het dat deze twee laatsten een onderling gespiegelde gevelindeling hebben.

Alle woonhuizen zijn opgetrokken in baksteen. De voorgevels zijn gemetseld in kettingverband, de vrijstaande zijgevels en de achtergevels in halfsteens verband. Lage plint met rollaag. Hardstenen dorpels.

Geprofileerde rondboogvormige deurlijsten, met meervoudige rollagen.

Vensterstrekken met geprofileerde lijsten. Verticaal siermetselwerk tussen de venster- en deurkozijnen van de eerste en tweede bouwlaag.

Strekken boven de vensters- en deuren in de eerste bouwlaag van de achtergevels. Doorlopende rollaag in de kroonlijst. Diverse achtertuinmuurtjes met ezelsrug.

In tegenstelling tot de voordeuren zijn de overige venster- en deurkozijnen van zowel voor- als achtergevels volledig intact gebleven, inclusief de kleine roedeverdeling. In de voorgevels betreft het: meervoudig gekoppelde, rechthoekige houten kruiskozijnen met vierruits bovenlichten; zowel enkel- als meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; vier- en zesruits vensters; tweeruits deurzijlichten; verticaal gelede dakkapelkozijnen met achtruits roedeverdeling; rechthoekige houten balkondeuren met zijlichten, als geheel voorzien van kleine roedeverdeling; in de achtergevels: meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; rechthoekige houten deuren, deels met drieruits bovenlichten en deels met drieruits bovenlicht één achtruits zijlicht; rechthoekige dubbele houten terrasdeuren met zesruits bovenlicht en zijlichten met vierruits bovenlicht; rechthoekige houten vensters met zesruits roedeverdeling.

Het geheel wordt gedekt door zadel- en schilddaken met rode Tuiles du Nord. Dakkapellen onder insteekkap, voorzien van kleine klauwstukken.

Uitkragende nokschoorstenen. Nokpionnen.

Tuinmuurtjes van Kunrader steen met scharnierende houten hekwerken, gerenoveerd overeenkomstig het oorspronkelijke ontwerp. In de achtertuinen bevinden zich, op de kruispunten van drie cq. vier percelen gemeenschappelijke houten tuinhuisjes met plat dak cq. tentdak met rode muldenpannen en zinken nokpion.

Waardering

De ambtenarenwoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Marres en Sandhövel, de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteiten van hun ontwerp en de ornamentiek.

De woningen zijn van zeer bijzondere betekenis vanwege de situering, die ten zeerste verbonden is met de uitbreiding van de stad aan de oostzijde van het stationsemplacement en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

De woningen beschikken over een hoge mate van architectonische gaafheid en zijn van belang vanwege de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er in regionaal kader sprake van een redelijke typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMeerssenerweg3196224 AJ-Maastricht
NeeMeerssenerweg3216224 AJ-Maastricht
NeeMeerssenerweg3236224 AJ-Maastricht
NeeMeerssenerweg3256224 AJ-Maastricht
NeeProfessor Roerschstraat26224 CG-Maastricht
NeeProfessor Roerschstraat46224 CG-Maastricht
NeeProfessor Roerschstraat66224 CG-Maastricht
NeeProfessor Roerschstraat86224 CG-Maastricht
NeeProfessor Roerschstraat106224 CG-Maastricht
NeeProfessor Roerschstraat126224 CG-Maastricht
NeeProfessor Roerschstraat146224 CG-Maastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat406224 CE-Maastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat426224 CE-Maastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat446224 CE-Maastricht
NeeProfessor Pieter Willemsstraat466224 CE-Maastricht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Ambtenarenwoningen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MaastrichtG3506

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

met invloeden van expressionisme

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201921exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Firma Bredero ; Limburgaannemer / uitvoerder
Marres, V. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur
Sandhövel, W.J. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur
Bouwvereniging Woningzorg ; Limburgopdrachtgever
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee