Rijksweg 136, 1981 LD te Velsen-Zuid

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Het witgeschilderde in hoofdzaak bakstenen landhuis is met de voorgevel op het noordoosten gesitueerd en gebouwd op een rechthoekige grondslag in twee bouwlagen op natuurstenen plint; op de noord- en zuidhoek van de voorgevel zijn in 1772 risalerend ten op zichte van die voorgevel rechthoekige aanbouwen met een bekleding van Bentheimer zandsteen toegevoegd, die een geringere diepte hebben dan het oorspronkelijke bouwwerk; deze rechthoekige aanbouwen zijn op de hoeken - ongeveer in het midden van de zijgevel- afgeschuind; aan de zuid/west hoek is een rechthoekige uitbouw geplaatst, eveneens van twee bouwlagen en met Bentheimer zandsteen bekleed; alleen het gedeelte aan de noord/west hoek is onderkelderd. Het huis kent een omlopend schilddak met een dwars zadeldak in het midden, evenwijdig aan de voorgevel; op de uitbouw is een zadeldak met voorschild geplaatst, en de beide in 1772 toegevoegde risalerende partijen naast de voorgevel zijn voorzien van platte daken; de schild-en zadeldaken zijn met gesmoorde pannen gedekt; op de hoeken van het schilddak en het dak boven de aanbouw bevinden zich schoorstenen, afgedekt door borden met gietijzeren top-ornamenten, en midden op de voorste dakpartij is een klokketoren aangebracht, die bestaat uit vier Toskaanse kolommen, waarop een tentdak, gedekt met zink en voorzien van een geprofileerde kroonlijst, en op de top een gietijzeren ornament met een kruis op een bol. Aan de voet van de daken een ruim uitkragende geprofileerde kroonlijst met triglyphen op de midden- en zijrisalieten, en spiegels op de gedeelten daartussen; de voor- en achtergevel hebben bovendien nog modillons. In het midden van de voorgevel een langgerekt min of meer driehoekig opzetstuk met een één-wijzer uurwerk in ronde omlijsting; in het midden en aan de randen van dit opzetstuk voluten in lofwerk, en aan elke zijde een guirlande, vastgehouden door een kinderfiguurtje aan de basis; in de driehoek tevens platte banden die in golvende lijn een geruit veld aan de onderzijde begrenzen; op de top een borstbeeld van een gebaarde mannefiguur; het beeldhouwwerk is van de hand van Ignatius van Logteren (1685-1732).

De voorgevel kent een iets risalerend middenveld tussen geblokte pilasters en daarin een ingangspartij; de overgang tussen risaliet en pilasters is gebogen; de ingang is geplaatst tussen gladde pilasters met Ionische kapitelen, waarop een hoofdgestel met gladde fries en een geprofileerde kroonlijst op klossen; tussen de omlijsting van de pilasters, respectievelijk van het hoofdgestel, en het deurkozijn een recht, respectievelijk schuin geblokte profiellijst; de dubbele paneeldeur is voorzien van een bovenlicht met vulling in de zwikken en rondboog glasraam met spaken; boven de ingang opzetstuk, dat het wapen van de families Trip en Van Hoorn draagt, gezet in ovale omlijsting voorzien van lofwerk, waaronder een letterstuk met de naam Beeckestijn in een veld begrensd door bandwerk met voluten aan de uiteinden; aan beide zijden van de deur smalle vensters waarin een kleine roedenverdeling(b.g.3x4 boven, 3x5 beneden, verd.3x3 boven en beneden), en links en rechts daarvan een twee venstertraveeën breed gevelveld, ingesloten tussen geblokte pilasters, (roedenverdeling van elk van de vensters b.g.6x4 boven, 6x5 beneden, verd.6x3 boven en beneden); daarnaast de beide risalerende aanbouwen die slechts één venstertravee breed zijn, eveneens zijn ingesloten tussen pilasters, en waarvan de voorgevels zijn uitgevoerd in Bentheimersteen; de daarin aanwezige vensters hebben een roedenverdeling op de b.g.5x4 boven en 5x5 beneden, verd.5x3 boven en beneden. Aan de linkerzijgevel is een nieuwe toegang gecreëerd. De linker zijgevel kent in de aanbouw van de voorgevel een venster met een verdeling b.g. 5x4 boven en 5x5 beneden, verd.5x3 boven en beneden; links naast het nieuwe portaal tegen de zijgevel een aanbouw, en tegen de achterzijde van de uitbreiding van 1772 van de achtergevel, een winkelhaakvormige muur; de aanbouw en de muur zijn beide slechts één bouwlaag hoog; in deze muur een eenvoudige strokendeur, verdeeld in onder- en bovendeur; boven het portaal op de verdieping een venster met de verdeling 6x3 boven en beneden, als ook in de hoek tussen de zijgevel en de aanbouw uit 1772; op de begane grond en de verdieping heeft de achtergevel van deze aanbouw vensters met een verdeling van 5x3 boven en beneden; de aanbouw links van het nieuwe portaal heeft vensters met de verdeling 4x4 boven en 5x4 beneden. De achtergevel toont hoe door de aanbouw aan de rechterzijde op het dak de verschillende dakschilden zijn ontstaan en de gevel niet meer symmetrisch is; de dakschilden van het gedeelte geheel links (en het corresponderende deel rechts daarvan) zijn gelijkzijdig, dat van de aanbouw rechts is gelijkbenig; op het dak drie dakkapellen met kleine roedenverdeling en wangen; in het gedeelte van v¢¢r 1772 zitten zij recht boven de vensters eronder, niet midden in het dakschild. Deze achtergevel is te verdelen in vier partijen, waarvan er drie vertikaal zijn begrensd door geblokte pilasters; de vierde partij heeft naast de dubbele deur (en het raam erboven) gladde pilasters; deze partij heeft triglyphen op het fries, de andere drie triglyphen én spiegels; deze drie hebben overigens ook licht verdiepte spaarvelden. Het terugliggende gedeelte links van het midden heeft een dubbele glasdeur met geprofileerd en dito gebogen bovendorpel plus snijraam in het midden; erboven een venster in blokomlijsting met een roedenverdeling boven 5x3, beneden 5x4; naast de deur aan beide zijden smalle vensters met op de b.g. boven 3x4, beneden 3x5, verd. 3x3 boven 3x4 beneden; zowel links als rechts van dit terugliggende gedeelte de partijen met vensters b.g. 7x4 boven, 7x5 beneden, op de verd. 7x3 boven, 7x4 beneden. Het rechter in 1772 gebouwde deel springt nog iets meer naar voren en heeft gelijke vensters als de andere twee partijen. De rechter zijgevel heeft twee vensters in de aanbouw uit 1772 met kleine roedenverdeling (b.g.5x4 boven, 5x5 beneden, verd.5x3 boven en beneden); de vier overige vensters hebben een gelijke verdeling (b.g. 7x4 boven en beneden, verd. 7x3 boven en beneden).

De indeling van het huis is als volgt: in het midden een hal die overgaat in de gang welke uitmondt in een tweede -kleinere - hal, waar zich de steektrappen naar de verdieping bevinden, en de dubbele deur naar de tuin; bezijden deze hal, gang en tweede hal, niet symmetrische gerangschikt, vertrekken met de functies van antichambre, eetkamer, tuinkamer en salon, respectievelijk, zitkamer, boudoir, en porselein kabinet; voorts de garderobe en de keuken. De schoorsteenmantel in de eetkamer en de garderobe zijn de oorspronkelijke, de overige zijn van elders naar hier overgebracht. Het stucwerk in de hal is ten dele vernieuwd; de figuren in de nissen in de voorste hal (een Bacchante en een Abundantia) en de plafondstukken in deze hal, in de gang en de achterhal zijn vernieuwd; de beschadigde oorspronkelijke stucwerken van de voor- en achterhal (Venus en Apollo, vervaardigd door Ignatius van Logteren) zijn naar de bijgebouwen overgebracht; boven de deuren van de voorhal portretkoppen in stuc van klassieke mansfiguren. Op de verdieping is door voor het huidige gebruik van het huis aangebrachte wijzingen geen historische indeling meer aanwezig; de stucplafonds, betimmering en lambrizering zijn van historische waarde.

N.V.T. Niet van Toepassing