Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506940
Complexnummer
506937 - Vollenhoven
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82764/149
Kadastrale aanduiding
De Bilt B 2132
Utrechtseweg 18, 3732 HB te De Bilt

Omschrijving

BOERDERIJ DEN EYCK. Deels onderkelderd, witgepleisterd huis op rechthoekige grondslag op grijze plint overkapt met een onder grijze pannen gedekt zadeldak met ruim overstek gestut door balken. Het huis is vermoedelijk van oudere datum en het huidige aanzien dateert waarschijnlijk uit de tijd van een verbouwing van na 1806.

Voorzijde: centraal gelegen toegangsdeur met bovenlicht met door loden roeden geformeerde puntbogen. Aan weerszijden van de entree twee schuifvensters met door loodroeden gelede vensterindeling in kruizen, rechthoeken en puntbogen. De vensters zijn van luiken voorzien. Rechtergevel: aan de rechterzijde een T-venster en een toegangsdeur van recente datum. In de met horizontale delen gepotdekselde topgevel een 2-ruitsvenster. Linkergevel: rechts een venster als aan de voorzijde, links een opkamer met 2-ruitsschuifvenster met luiken, met daaronder een keldervenster met luiken. Direct rechts hiervan een toegangsdeur met bovenlicht als aan de voorzijde. In de met houten horizontale delen gepotdekselde topgevel een venster als in de rechter topgevel. Aan de achterzijde, als vanouds, een -haaks op het woonhuis staande- aangebouwde stal uit 1964. Oorspronkelijk was de stal met riet gedekt. De boerderij heeft een grote ornamentele waarde als 'ferme orneé' in het overpark van Vollenhoven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506937. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1806
1806
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing