De Bilt C 2270
Utrechtseweg 65, 3732 HA te De Bilt

Omschrijving

ORANJERIE. Omstreeks 1800-1810 gebouwde, blokvormige en deels onderkelderde oranjerie annex woonhuis op natuurstenen plint en rechthoekige grondslag, onder een uit twee delen bestaand, met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak, met omgaande kroon- en daklijst. Aan de oostelijke zijgevel een aanbouw uit het einde van de 19de eeuw onder een plat dak.

In de noordgevel, waarachter het woonhuis, centraal een brede deur met gedeeld bovenlicht; aan weerszijden twee 4-ruitsvensters met luiken. Onder de twee rechter vensters een kelderraam met luik en een met klinkers bestraat, hellend vlak naar de kelder, afgesloten door een lage deur. Op het dakschild een dakkapel met fronton onder een zadeldak, met gedeeld venster en bovenlicht, voorzien van sobere klauwstukken. Links van het hoofdgebouw in de aanbouw een deur en recent venster dat voor bescherming van ondergeschikt belang is. In de oostelijke zijgevel een 12-ruitsvenster met 6-ruits bovenlicht. In de zuidgevel vier hoge 6-ruits dubbele deuren met gedeeld bovenlicht en luiken die het oranjeriegedeelte markeren; rechts de uitbouw met centraal een dubbele schuifdeur, aan weerszijden voorzien van een 6-ruitsvenster, onder een kroonlijst op voluutvormige consoles. In de westelijke zijgevel een tijdens een verbouwing in 1858 geplaatste dubbele deur met bovenlicht waarin twee kwartronde vensters door een kroonlijst gedekt, voorzien van luiken. Links en rechts van de ingangspartij een kelderraam en links op het dakschild een dakkapel met gedeeld 4-ruitsvenster.

De oranjerie is in een uithoek van het park gelegen. Recht op de as aan de voorzijde een aflopend talud (gazon) met halvemaanvormige vijverpartij, omlijst door bos. Alszodanig een bijzonder ensemble van een oranjerie met stilistisch vroeg landschappelijke aanleg.

Interieur- Zes gietijzeren zuilen op natuurstenen voetstuk ondersteunen de uit twee delen bestaande dakconstructie van de oranjerie. In de scheidingswand tussen woonhuis en oranjerie bevindt zich een halfronde nis waarin oorspronkelijk een kachel stond, links en rechts hiervan een kastenwand waarin links een 19de-eeuws urinoir.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie