De Bilt C 561
De Bilt C 560
Utrechtseweg 61, 3732 HA te De Bilt
Utrechtseweg 63, 3732 HA te De Bilt

Omschrijving

DUBBELE DIENSTWONING. Witgepleisterd huis uit het midden van de 19de eeuw waarin twee woningen, op rechthoekige grondslag en gepleisterde, grijs geschilderde plint, onder een met riet gedekt schilddak. Aan de achterzijde zijn twee uitstekken (waarin de keukens) van een verdieping met plat dak en hoge schoorsteen uitgebouwd. Het huis is beganegronds voorzien van een blokbepleistering. De verdieping is middels een stucprofiel verbreed en verlengd, glad gestuct en gepleisterd. Waarschijnlijk is het huis omstreeks 1900 enigszins verhoogd.

De symmetrische voorgevel bestaat uit drie traveeën. In de middentravee een blindnis, gevormd door twee pilasters met siervelden en kapitelen verbonden door een rondboogprofiel met in de top een ornament. Links en rechts een 9-ruitsschuifvenster met luiken. Op de verdieping wordt het rietdak opgelicht door een halfrond dakkapel met bolkozijn waarin twee kwartronde 4-ruitsvensters. De linker- en rechterzijgevel spiegelen elkaar; in beide gevelvlakken een uitgebouwd tochtportaal voor de hoofdtoegang, waarboven in de gevel een 3-ruits bovenlicht, waarnaast een 6-ruitsschuifvenster met luik en op de verdieping een bolkozijn met twee drie-ruits uitzetvensters. In de zijgevel van de uitstek een 6-ruitsschuifvenster. In de achtergevel een bolkozijn met twee 3-ruitsuitzetvensters. De achtergevel van de uitstek van huisnr. 61 is blind en bij huisnr. 63 voorzien van een 3-ruitsvenster.

De dubbele dienstwoning heeft een grote ornamentele waarde in de parkaanleg.\r

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)