De Bilt C 2271
Utrechtseweg 41, 3732 HA te De Bilt

Omschrijving

TUINMANSHUIS. Witgepleisterde dienstwoning uit ca. 1800-1810 op rechthoekige grondslag en grijze gepleisterde plint, onder een met riet gedekt schilddak waarvan de schilden aan de korte zijden inzalen. In het midden van de nok een schoorsteen op vierkante grondslag. Aan de voorzijde (oost) gaat de rietkap over in een royale overstek die door vijf ijzeren palen wordt gesteund en van een geschulpte houten rand is voorzien. In het gevelvlak vier H-vensters. In de rechterzijgevel (noord) op de verdieping centraal een gedeeld uitzetvenster waarboven de rietkap wordt opgetild, rechts op de begane grond een gedeeld uitzetvenster. Beganegronds in de linkerzijgevel, met eenzelfde topgevelindeling als de rechterzijgevel, een toegangsdeur en een gedeeld uitzetvenster. Tijdens een ingrijpende verbouwing die in 1994 werd afgerond is de achterzijde van het huis, waar oorspronkelijk schuren gebouwd waren, voorzien van een aanbouw die de oppervlakte van het huis meer dan verdubbelt. Ook werd het interieur geheel gemoderniseerd. Zowel aanbouw en interieur zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het tuinmanshuis vertegenwoordigt een grote ornamentele waarde in de parkaanleg en is vermoedelijk gelijktijdig of kort na deze aanleg tot stand gekomen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)