De Bilt C 2270
De Bilt C 477
Bij Utrechtseweg 59, 3732 HA te De Bilt

Omschrijving

MOESTUINMUUR. In het westen van de historische aanleg bevindt zich de moestuin die door een uit vier, onafhankelijke delen bestaande vroeg 19de-eeuwse muur van rode baksteen met steunberen aan de achterzijde, wordt omgeven. De oost- en westmuur zijn elkaars pendanten. In het noorden wordt de muur onderbroken door een tuinschuur en een tegen de muur geplaatste muurkas. Zowel in het oostelijke als in het westelijke muurdeel bevindt zich een opening geflankeerd door pijlers met gemetselde bossage. Oorspronkelijk bevond zich tussen deze pijlers waarschijnlijk een hekwerk. Het zuidelijke muureind wordt eveneens door een pijler afgesloten. De oostmuur wordt afgedekt door een rollaag met overstekende koppenlaag. De afdekking van het westelijke muurdeel is in 1994 opnieuw opgemetseld en voorzien van een natuurstenen afdekking. Tegen de zuidzijde van de het zuidelijke muurdeel werd omstreeks het midden van de 19de eeuw een nog bestaande muurkas opgetrokken.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)