Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506965
Complexnummer
506962 - Doorn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82766/85
Kadastrale aanduiding
Doorn A 8099
Langbroekerweg 14, 3941 MT te Doorn
Langbroekerweg 14 A, 3941 MT te Doorn

Omschrijving

KOETSHUIS.

In opdracht van A.C.W. Munter in 1838 gebouwd koetshuis annex hooischuur in Chaletstijl en in 1920 volgens een gevelsteen in opdracht van Wilhelm II 'als Wohnung ausgebaut', waarbij tevens een garage aan de oostzijde werd gebouwd. Het koetshuis is thans in gebruik als woonhuis (toponiem Chalet).

Het huis op een verspringende, in opzet rechthoekige plattegrond op zwart geschilderde plint, is beganegronds grof gestuct. De verdieping is horizontaal beschoten met zwart gebeitste houten delen. Het gebouw is voorzien van een onder bruine pannen gedekt in hoogte variërend zadeldak met royale overstek steunend op consoles. In de noord- en zuidgevel een vooruitspringende middenrisaliet onder een dwars geplaatst zadeldak met overstek.

De noordgevel heeft een regelmatige venster- en deurindeling. De oostgevel heeft een met horizontale houten delen beschoten topgevel waarin een hoge smalle, dubbele deur met ventilatiegleuven, waarachter het hooi werd opgeslagen. Beganegronds drie wat terugliggende houten wanden, waarvan er twee uit dubbele deuren bestaan. De zuidgevel heeft een regelmatige venster- en deurindeling. De westgevel is voorzien van een kleine uitbouw onder een met grijze pannen gedekt zadeldak, waarin de huidige hoofdingang tot het woonhuis. De gevel kent een symmetrische vensterindeling. Beganegronds zijn alle vensters enigszins terugliggend in de gevels geplaatst en zijn voorzien van een dubbele vensterbank. Op de NO-, ZW- en NW-hoeken van het gebouw werden vermoedelijk omstreeks 1920 smeedij zeren armaturen met een hangend lampje aangebracht.\r

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506962. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1838
1838
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver