Bij Langbroekerweg 10, 3941 MT te Doorn

GARAGE MET KLOKKENTOREN.

De rood bakstenen garage op L-vormig plattegrond onder een samengesteld zinken zadel- en schilddak met zeer royale overstek, werd in 1928 gebouwd in opdracht van Wilhelm II door ir. architect Flieringa uit Doorn. In de winter 1994-95 zijn tijdens de vervanging van het vorige dak de vijf oorspronkelijke dakvensters dichtgezet. In de zuidgevel een 6-ruits laddervenster. Aan de oostzijde twee brede schuifdeuren, elk bestaande uit twee schuifbare delen met drie-ruits venster. Aan de noordzijde een uitbouw onder plat dak en op de hoek van de garage een hoge bakstenen schoorsteen. In de noordgevel een regelmatige deur- en vensterindeling. Tegen de hoge blinde westgevel staat een lage tuinkas op rechthoekige plattegrond, onder een lessenaarsdak. Hierdoor is het westelijke dakschild hoger dan het oostelijke. De tuinkas dateert uit de jaren '50 en is derhalve voor de bescherming van ondergeschikte betekenis.

In de van de garage losstaande, rood bakstenen klokkentoren op vierkante grondslag onder een met grijze pannen gedekt tentdak waaronder galmsleuven, is een gedenkplaat geplaatst ter herinnering aan de 70ste verjaardag van Wilhelm op 27 januari 1929. In de oostgevel de ingangspartij bestaande uit een uit vertikale delen opgebouwde deur met halfronde beëindiging. Op de zuidoost- en de noordwesthoek twee haaks op elkaar staande zwart geschilderde wijzerplaten, ondersteund door bakstenen consoles. Op de hoeken onder de wijzerplaten een uitkragend smal bakstenen decoratief element. In de zuid -, noord en westgevel twee boven elkaar geplaatste smalle ramen met halfronde afsluiting. Het tentdak wordt bekroond door een adelaar op een mast.

In de toren werden in 1928 het zogenaamde Westminstercarillon, bestaande uit vier klokken ('Hohenzollern', 'Treue', 'Heimat' en 'Brandenburg') en één klok voor de hele uren geplaatst. De klokken werden geleverd door de firma B. Eijsbouts uit Asten.\r

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Garage(L)