Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506967
Complexnummer
506962 - Doorn
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82766/64
Kadastrale aanduiding
Doorn A 8099
Langbroekerweg 2 A, 3941 MT te Doorn
Langbroekerweg 2, 3941 MT te Doorn
Langbroekerweg 4, 3941 MT te Doorn
Langbroekerweg 6, 3941 MT te Doorn
Langbroekerweg 8, 3941 MT te Doorn

Omschrijving

POORTGEBOUW.

In 1921 gebouwd poortgebouw in een neo-stijl, geïnspireerd op de Hollandse renaissancestijl, ontworpen door de Amersfoortse architect H.A. Pothoven. Het huidige, in plattegrond en structuur onregelmatige, poortgebouw vervangt de tuinmanswoning 'Vendetta', nadat in 1920 een nieuwe hoofdtoegang tot het park werd aangelegd aan de Langbroekerweg. In het rood bakstenen, onderkelderde poortgebouw zijn twee woonhuizen en twee kantoren ondergebracht.

Het poortgebouw is voorzien van een middenrisaliet die aan beide zijden is voorzien van hoge trapgevels waaronder een poortdoorgang. Deze doorgang is aan de straatzijde voorzien van dubbele houten deuren. De onderdoorgang is aan beide zijden van een rondboog voorzien en heeft aan de binnenzijde een netgewelf. In de onderdoorgang bevinden zich drie toegangsdeuren en een zitbankje in een spaarveld.

De westzijde van het gebouw kent een symmetrische venster- en deurindeling; links en rechts van de risaliet een Vlaamse gevel waarin een portiek waarin de ingang tot de woonhuizen en rechts, respectievelijk links hiervan, een trap naar de kelder. De noord- en zuidgevel hebben eenzelfde identieke vensterindeling. In de oostgevel ligt de middenrisaliet ten opzichte van de rest van de gevel terug, de gevels aan weerszijden buigen zich kwarthol naar de risaliet toe.

Op de noordoost- en de zuidoosthoek van de oostgevel een toren met ronde grondslag, die op de verdieping een achthoekige grondslag krijgt, onder een achtkantig spits leien tentdak. Beide hoektorens en oostgevel zijn voorzien van een regelmatige en symmetrische vensterindeling.

Op het samengestelde schild- en zadeldak staan bakstenen schoorstenen afgedekt door zinken kappen en er bevinden zich een aantal dakkapellen, deels bekroond door een smeedijzeren piron. De vensters van het poortgebouw zijn gedeeltelijk voorzien van luiken.

Het INTERIEUR is vanaf de bouw van het pand nauwelijks aan veranderingen onderhevig geweest.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506962. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Pothoven, A.H. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur