Bij Langbroekerweg 10, 3941 MT te Doorn

MAUSOLEUM.

Op verzoek van Wilhelm II werd na zijn dood in 1941, in 1941 een mausoleum ten noorden van het Huis Doorn gebouwd waarin zijn lichaam werd bijgezet. Het zachtrood bakstenen mausoleum op rechthoekige grondslag op natuurstenen plint, heeft een onder grijze pannen gedekt, licht inzalend samengesteld tent- en zadeldak en werd ontworpen door de Berlijnse architect dr E. Kiessling. De voorgevel (zuid) is voorzien van een smallere aedicula met aan de linker- en rechterzijde drie strakke natuurstenen pilasters. In de gevel, die geheel opgetrokken is uit zachtgele natuursteen, bevindt zich de toegang, bestaande uit een dubbele paneeldeur. In de topgevel een gevelsteen in de vorm van een schilddragende hond. De zijwanden van het portaal zijn eveneens van pilasters voorzien. In de linker- en rechterzijgevel twee rondboogvensters met natuurstenen onderdorpels, voorzien van diefijzers en okergeel glas-in-lood. De achtergevel is blind. Het dak wordt bekroond door een pijnappel waarop een kruisje.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.