Rijksweg 136, 1981 LD te Velsen-Zuid

Omschrijving

TUINMUUR MET SPEELHUISJES. De 18de eeuwse tuinmuur met de beide huisjes naast het smeedijzeren hek bevindt zich aan de voorzijde van de buitenplaats; zij zijn tijdens de restauratie van 1959-1969 gereconstrueerd; daarbij kon de eerst later teruggevonden tekening van Goll van Frankenstijn niet worden benut; deze geeft de gevels aan de straatzijde iets anders weer; de speelhuisjes zijn gebouwd tegen de tuinmuur, hebben een vierkante grondslag en een afgeknot schilddak gedekt met gesmoorde pannen, en voorzien van geprofileerde gootlijst; aan de pleinzijde hebben zij een deur in het midden en twee hoog geplaatste vensters met kleine roedenverdeling, aan iedere kant één; de beide zijgevels hebben een venster met kleine roedenverdeling; aan de kant van de muur zijn er twee kozijnen gedekt met luiken; daartussen een verdiept veld in het metselwerk. De tuinmuur is voorzien van pylonen, heeft een ezelsrugafdekking boven een tandlijst.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur

restauratie