Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507026
Complexnummer
507015 - Heiligenberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82663/160
Kadastrale aanduiding
Leusden I 987
Heiligenbergerweg 1, 3833 AC te Leusden

Omschrijving

TUINMANSWONING.

De wit geschilderde en bepleisterde tuinmanswoning is tussen 1807 en 1827 ( bij de aanleg van de landschapspark) in cottage-stijl gebouwd. Het staat in een hoek van de moestuin, daar waar de Heiligenbergerbeek en de Grift samenkomen.

Het huis heeft een rechthoekig grondslag met een vijfzijdige uitbouw aan de zw-zijde. Het wordt overkapt door een afgeplat rieten schilddak met overstek, waarbij de genoemde uitbouw voorzien is van een open, houten klokketoren. De tuinmanswoning heeft een zwart geschilderde voeting en wordt omgeven door een strook bestrating ter hoogte van de uitbouw en bij de ingangszijde.

De ingangszijde (zo-kant) heeft centraal een dubbele deur met paneelvakken en een 3 ruitsbovenlicht. Aan weerszijden van de deur twee 6 ruitsschuifvensters. Ook aan de achterzijde van het huis bevinden zich twee 6 ruitsschuifvensters, met ertussen een lage, uitgebouwde entree.

Aan de nw-zijde op souterrainniveau twee 3 ruitsvensters onder tot vensterhoogte opget rokken vensternissen. De zw-zijde heeft aan weerszijden van de uitbouw een 6 ruitsschuifvensters. Centraal in de uitbouw zit een deur met paneelvakken en een 2 ruitsbovenlicht. Aan weerszijden van deze deur een 6 ruitsschuifvenster met persiennes.

Op de verdieping is boven de deur van de uitbouw een halfrond in het dakschild opgenomen dakkapel aangebracht, met door 2 boogvormig verlopen roeden in 3 ruiten geleed raam.

De tuinmanswoning is voorzien van een ornamentele, geschulpte daklijst.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507015. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1807
1827
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing