Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507032
Complexnummer
507033 - Berg en Vaart
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/170
Kadastrale aanduiding
Ankeveen A 2122
Cannenburgerweg 19, 1244 RE te Ankeveen
Cannenburgerweg 17, 1244 RE te Ankeveen

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Huis Berg en Vaart), ontstaan in 1779-1782 in opdracht van de Amsterdamse wijnhandelaar P.J. Eyma en mogelijk naar ontwerp van een zekere Jan Luyten. In aanzien blokvormig, twee bouwlagen tellend hoofdgebouw op L-vormige grondslag, opgetrokken in rode baksteen onder met Oud-Hollandse pannen gedekt omgaand schilddak met schoorstenen op de nokeinden. Vanuit de meer representatieve zijde van de parkaanleg (straat- en opritzijde) vertoont het laat-18de-eeuwse huis zich als een classicistisch blokvormig hoofdgebouw. De voor(=straat)zijde wordt gekenmerkt door een regelmatige 5 traveëen brede gevelpartij met centraal de blokvormig omlijste ingang met paneeldeur en meerruitsbovenlicht. Beganegronds en op de verdieping meerruits-schuifvensters. Op kaphoogte twee omlijste dakkapellen. De rechtergevel en de achtergevels zijn onregelmatiger van opzet, met meerruitsvensters en enkele toegangsdeuren. Aan de achter(=west)zijde van het huis bevond zich tot in de jaren '50 van de 20ste eeuw een 19de-eeuwse gietijzeren wintertuin. De PLATTEGROND van het hoofdgebouw is nagenoeg oorspronkelijk. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de hal en keuken, voorzien van grote 19de-eeuwse witmarmeren plavuizen; de stucplafonds uit ca. 1800 met een eenvoudig decoratief patroon in eetkamer, zitkamer en hal en, aangrenzend aan keuken en hal, een uit de bouwtijd daterende smalle tot de zolderlaag doorgetrokken grenen slinger- of wenteltrap met lambrizeringen.

Waardering HOOFDGEBOUW (Huis Berg en Vaart) van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- vanwege de nagenoeg gaaf bewaard gebleven inwendige plattegrond en indeling van de binnenruimten, waardoor het gebouw als zodanig een karakteristiek voorbeeld is van een eenvoudig laat 18de-eeuws hoofdgebouw van een buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507033. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1779
1782
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing