Breukelen Sint Pieters B 1032
Zandpad 38, 3621 ND te Breukelen

NOORDELIJK BOUWHUIS.

Aan de noordzijde van het voorplein staand, in oorsprong vroeg-18de-eeuws bouwhuis waarvan de voorgevel op het zuiden gericht is. Deze voormalige oranjerie (thans woonhuis) is een witgepleisterd bakstenen gebouw op L-vormige grondslag onder een met grijze pannen gedekt afgeknot schilddak. Om het gebouw loopt een omgaande kroonlijst met geprofileerde gootlijst. De voorgevel heeft een grijs geschilderde plint. Omgeven door een geprofileerde lijst de ingangspartij, thans bestaande uit een getoogde deur met paneelvlakken welke gescheiden wordt van het 3-ruits bovenlicht door een brede gesneden bovendorpel met naar boven krullende voluten aan de uiteinden. Aan weerszijden worden deur en bovenlicht thans geflankeerd door een zgn. melkmeisje. Boven de ingangspartij een gedeeld 16-ruitsvenster met aan weerszijden wangen waarboven een getoogde boog die het dakschild enigszins opheft en zich in goot- en kroonlijst voortzet. De gevelvlakken links en rechts van de ingangspartij zijn identiek. Beganegronds (thans) drie 15-ruitsschuifvensters en op de verdieping drie 6-ruitsuitzetvensters. Aan weerszijden van de ingangspartij een wandlamp waarvan de smeedijzeren arm met voluut- en bladmotieven in Lodewijk XIV-stijl. De linkerzijgevel was tot het begin van de 19de eeuw voorzien van een driezijdige pui waarin vensters als in de koepelkamer. Het gevelvlak is links thans voorzien van twee 15-ruitsschuifvensters met op de verdieping drie 6-ruitsuitzetvensters en rechts van een dubbele deur met in beide deur vleugels een 12-ruitsvenster. Boven de ingang een 4-ruits venster met aan weerszijden een wang, gedekt door een getoogd fronton met in het tympaan een bladversiering. Rechts een 6-ruitsuitzetvenster. In de rechterzijgevel een toegangsdeur met links een 6-ruitsvenster. Centraal op de verdieping een 6-ruitsuitzetvenster. In de achtergevel van dit deel beganegronds twee 2-ruitsvensters en op de verdieping een 2-ruits venster en twee 6-ruitsvensters. De achtergevel van het linker bouwvolume heeft beganegrondse en 2-ruitsvenster en twee 12-ruitsschuifvensters en op de verdieping daarboven twee 6-ruitsuitzetvensters. \r

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis

ria