Breukelen Sint Pieters B 1032
Zandpad 40 A, 3621 ND te Breukelen

ZUIDELIJK BOUWHUIS.

Aan de zuidzijde van het voorplein staand, in oorsprong vroeg-18de-eeuws bouwhuis waarvan de voorgevel op het noorden is gericht. Dit voormalige koetshuis (thans woonhuis) is een witgepleisterd, deels onderkelderd bakstenen gebouw op rechthoekige grondslag onder een met grijze pannen gedekt afgeknot schilddak. Om het gebouw een omgaande kroonlijst met geprofileerde gootlijst. De voorgevel heeft een grijs geschilderde plint en is in grote lijnen identiek aan de voorgevel van het noordelijke bouwhuis, zij het dat het 16-ruitsvenster boven de ingangspartij in dit bouwhuis een ongedeeld venster is en het linkervenster half dichtgezet en een 6-ruitsvenster is. In de rechterzijgevel beganegronds vier 15-ruitsschuifvensters en op de verdieping vier 6-ruitsuitzetvensters. De ongepleisterde linkerzijgevel heeft in het linkerdeel beganegronds een 25-ruitsschuifvenster met rechts een deur met 4-ruits bovenlicht, op de verdieping van dit deel twee gedeelde 18-ruitsuitzetvensters die boven de kroonlijst uitkomen. In het rechterdeel een 6-ruits kelderraam met diefijzers en een luik. In de achtergevel een tweedeling: links beganegronds drie 15-ruitsschuifvensters met rechts een door een lijst omgeven ingangspartij met een deur met enkel venster en 3-ruits bovenlicht. Op de verdieping vier 6-ruitsuitzetvensters. Het rechterdeel heeft twee 15-ruitsschuifvensters, een deur met 3-ruits bovenlicht en een 15-ruitsschuifvenster en op de verdieping vier 6-ruitsuitzetvensters. Op het dakschild drie dakkapellen door een fronton bekroond en voorzien van wangen. De buitenste dakkapellen hebben een gedeeld 12-ruitsuitzetvenster en de middelste heeft een 9-ruitsuitzetvenster.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis

ria