Breukelen Sint Pieters B 1032
Zandpad 40, 3621 ND te Breukelen

TUINMANSWONING.

Ten oosten van het zuidelijke bouwhuis ligt de voormalige in oorsprong 18de-eeuwse boerderij, thans tuinmanswoning. Het is een bakstenen gebouw op rechthoekige grondslag onder een met grijze pannen gedekt zadeldak met ruime overstek. De noordelijke, naar het voorplein gerichte achtergevel heeft twee 9-ruitsvensters en een recent aangebracht groot 12-ruitsvenster. De linker zijgevel heeft beganegronds een halfrond stalraam met roedenverdeling en in de topgevel twee identieke stalraampjes. In de rechter zijgevel beganegronds een dichtgezette deur en in de topgevel een bolkozijn bekroond door twee gelijkbenige driehoekige frontons. Langs de overstek van beide topgevels loopt een geschulpte houten rand. Centraal in de zuidgevel een 19de-eeuwse ingangspartij: een deur met gietijzeren decoratie in Lodewijk XIV-stijl, waarin een regelmatig ruitpatroon en centraal een koeiekop, met bovenlicht waarin een smeedijzeren versiering in de vorm van een levensboom. Links een 6-ruitsschuifvenster met luiken en rechts een identiek venster. Op het dakschild twee dakkapellen met gedeeld 8-ruitsuitzetvenster.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

ria