Breukelen Sint Pieters B 1135
Bij Zandpad 39, 3621 ND te Breukelen

MEANDERMUUR MET POORT.

Aan de noord- en oostzijde van de moestuin van Queekhoven gelegen meandermuur uit het tweede kwart van de 18de eeuw, met aan de achterzijde pijlers. Een deel van deze voor Nederland zeldzame muur aan de oostzijde is in het verleden verloren gegaan. Als opdrachtgever komt de doopsgezinde Francois Straalman (1678-1754) in aanmerking. Na in 1721 met Margaretha Kops getrouwd te zijn, kocht hij in 1725 de buitenplaats Queekhoven. In de muur is samengesteld uit ca. vijf soorten baksteen, met name donkerrode stenen; de muur is halfsteens gemetseld -10 lagen in 49 cm- met oversteken op de rol. Aan de westzijde van de moestuin bevindt zich een 18de-eeuwse haaks op de meandermuur staande poort die de verbinding vormt tussen het parkgedeelte en de moestuin. Twee bakstenen pijlers op voetstuk flankeren een rondboogpoort. De doorgang wordt afgesloten met een smeedijzeren deur waarin onderaan een ruitmotief, in het middendeel vertikale spijlen en bovenin bladmotieven. Op de pijlers staan twee vazen in Lodewijk XIV-stijl die aan de moestuinzijde zijn afgeplat en waarvan de voor- en zijkanten zijn gedecoreerd met knorren, ruiten en voluten. In 1994 werd de muur gerestaureerd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

ria