Breukelen Sint Pieters B 1135
Bij Zandpad 39, 3621 ND te Breukelen

MUURKAS.

Muurkas uit de jaren '10 van de 20ste eeuw, gebouwd tegen de zuidzijde van een 18de-eeuwse muur, in het midden aan de westzijde van de moestuin. Aan de zuidzijde van de muur een bakstenen muurkas op rechthoekige grondslag. De schuin aflopende zijgevels zijn in het verleden opgehoogd om in de kas tabletten te kunnen plaatsen. Het lessenaarsdak bestaat uit glazen afdekplaten. De muur wordt aan de achterzijde door twee steunberen gesteund en is aan de achterzijde ingelegd met een hardstenen cartouche voorzien van het jaartal 1783 en de initialen A:A. Waarschijnlijk zijn deze initialen afkomstig van Adelbertus Ahuys, oud Katholiek priester te Amsterdam, die Queekhoven van 1776 tot 1800 in bezit had. Het cartouche is echter geen bewijs dat Ahuys opdrachtgever van de muur is geweest; het kan later zijn aangebracht.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

ria