Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507055
Complexnummer
507054 - Bierkade 1-5 Enkhuizen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82632/157
Kadastrale aanduiding
Enkhuizen E 3120
Bierkade 1, 1601 KR te Enkhuizen

Omschrijving

Omschrijving

Noordelijke LOODS, van het loodsencomplex daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt met de korte zijde aan de Bierkade en met de lange zijde aan de Donkerstraat. De één bouwlaag en één kapverdieping tellende loods is geplaatst op een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, voorzien van zwarte, Hollandse pannen. De voorgevel aan de zijde van de Bierkade heeft op de begane grond een dubbele houten deur, waarboven een segmentvormige strekse boog is aangebracht. Aan weerszijden van de deuropening zijn drie blokken van natuursteen ingemetseld. Links en rechts van de ingangspartij bevindt zich een segmentvormig venster door roeden in vakken verdeeld die de segmentvorm van het venster herhalen. Onder de vensters is een natuurstenen lekdorpel aangebracht. De eerste verdieping bezit in het midden boven de ingang van de begane grond een vensteropening, voorzien van een segmentvormige strekse boog waarin later een negenruitsraam is geplaatst. Op de hoeken van de vensteropening zijn blokken van natuursteen aangebracht. Twee staafankers zijn tussen de ingang en het venster aangebracht, evenals op de hoeken en de top van de gevel. In de kapverdieping is een klein rond venster geplaatst. De gevel wordt op de hoeken en langs de dakrand afgesloten met een risalerende gemetselde band. Deze band wordt aan de bovenzijde met een natuurstenen lijst beëindigd.

De zijgevel van het pand, welke grenst aan de Donkerstraat, is links op de begane grond voorzien van een zesruits venster welke aan de rechterzijde geflankeerd wordt door een houten deur met bovenlicht. Halverwege de gevel zijn over de totale breedte negen staafankers bevestigd. Op het dak bevinden zich twee dakkapellen met twaalfruits schuifraam, voorzien van een houten kroonlijst met tympaan en houten wangen. Tussen de dakkapellen bezit het dak nog een dakkapel, met tien vierruitsvensters, welke de houten daklijst onderbreekt en doorloopt in de gevel.

De achtergevel aan de zijde van de Zilverstraat heeft op de begane grond een later vergrote ingang. Rechts naast deze deur is een houten deur geplaatst met bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een zelfde venster als aan de voorzijde, gelegen aan de Bierkade. De topgevel bezit een rond venster. Evenals de voorgevel is de achtergevel versierd met een gemetselde, risalerende band. In de hoeken en de top van de gevel is een staafanker bevestigd.

Waardering

De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een industrieel pand uit het begin van de 20ste eeuw. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507054. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Loods

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing