507054 - Bierkade 1-5 Enkhuizen
Enkhuizen E 3121
Bierkade 2, 1601 KR te Enkhuizen
Bierkade 3, 1601 KR te Enkhuizen

Omschrijving

Omstreeks 1900 gebouwde LOODS, deel uitmakend van het loodsencomplex en gelegen met de voorzijde (O) aan de Bierkade (het rechter gedeelte heeft als huisnummer het nummer 2; het linker gedeelte is huisnummer 3.) Het pand is gebouwd met rode baksteen op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een kapverdieping. Deze kapverdieping is voorzien van een kap die samengesteld is uit een schilddak voorzien van zinken pironnen(W) en een ingestoken mansardekap (O). De noklijn van beide daken ligt parallel aan de voor- en achtergevel van de loods. Het schilddak wordt bedekt door zwarte Hollandse pannen. De mansardekap is voorzien van zwarte platte pannen in combinatie met een zinken dakbedekking op de bovenste dakschilden.

De voorgevel (O) van zowel nummer 2 als nummer 3 is voorzien van een donkergroene garagedeur met een driedelig bovenlicht, waarbij ieder deel een zesruits roedenverdeling heeft. Boven de deuren zijn betonnen lateien aangebracht. De garagedeuren zijn een 20ste-eeuwse toevoeging.

De gevel is gedecoreerd met vier gele ingemetselde spekbanden en wordt bovenlangs afgesloten door een houten geprofileerde daklijst. Boven de garagedeur van nummer 3 (links) is een dakkapel met een vierruits openslaand raam geplaatst. De dakkapel is bovenlangs afgewerkt met een segmentvormig fronton. Boven de garagedeur van nummer 2 (rechts) is in het dakschild een tweeruits daklicht aangebracht.

De bakstenen die voor de achtergevel van nummer 2 en 3 zijn gebruikt zijn iets paarser van kleur.

De achtergevel (W) van nummer 2 is, met uit zondering van de ingemetselde spekbanden die hier ontbreken en de aanwezigheid van drie muurankers onder de daklijst, identiek aan de voorgevel (O). Ook hier is de garagedeur een 20ste-eeuwse toevoeging.

De achtergevel (W) van nummer 3 is voorzien van twee dubbele openslaande deuren, welke beide voorzien zijn van twee vierruits bovenlichten. Onder de daklijst zijn twee muurankers aangebracht. Evenals bij nummer 2 ontbreken hier de ingemetselde spekbanden.

Waardering

De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een industrieel pand uit omstreeks 1900. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Loods