Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507058
Complexnummer
507054 - Bierkade 1-5 Enkhuizen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82632/149
Kadastrale aanduiding
Enkhuizen E 4431
Enkhuizen E 4430
Bierkade 5, 1601 KR te Enkhuizen

Omschrijving

Omschrijving

LOODS, daterend uit het begin van de 20ste eeuw. De loods ligt op het zuidelijk uiteinde van het complex en is geplaatst op een rechthoekige plattegrond. Het één bouwlaag en één kapverdieping tellende pand wordt gedekt door een zadeldak, met wolfseind op de zijde van de Bierkade, voorzien van zwarte Hollandse pannen. De nok van het dak staat loodrecht op de Bierkade. De gevel aan de zijde van de Bierkade heeft op de begane grond een grote ingang met een dubbele houten deur. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een vierruits rond venster. Boven de ingang is de gevel voorzien van een dubbele houten deur van een dakkapel, welke de houten geprofileerde daklijst doorsnijdt en wordt bekroond door een houten tympaan. De zijgevel van de loods is door een latere uitbouw niet duidelijk te zien. Halverwege de gevelwand zijn over de totale breedte staafankers bevestigd, welke tevens ter hoogte van de daklijst geplaatst zijn. Tussen de de eerste rij ankers zijn enkele luchtgaten gemetseld.

De achtergevel aan de zijde van de Zilverstraat heeft op de begane grond twee ronde vensters met een twaalfruits gietijzeren roedenverdeling en voorzetroosters. Aan beide zijden van deze vensters bevindt zich een staafanker. Boven de vensters bevinden zich drie staafankers met aan weerszijden een kruisvormig muuranker. De kapverdieping bezit een tweeluik van hout. In de topgevel zijn nog drie staafankers bevestigd.

Waardering

De loods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een industrieloods uit omstreeks 1900. Tevens heeft de loods een ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende bebouwing van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507054. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Loods

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing