507059 - Snouck van Loosenhuis
Enkhuizen F 3350
Bij Dijk 36, 1601 GJ te Enkhuizen

Omschrijving

Op vrijwel rechthoekig grondplan in Chaletstijl gebouwd TUINHUIS bij het Snouck van Loosenhuiscomplex bestaande uit een bouwlaag onder een uit zadel- en schildak samengestelde kap. De kap is bedekt met zink en voorzien van drie pironnen. Langs de dakrand heeft de kap rijk houtsnijwerk. Het tuinhuis bestaat uit een loggia (W) en een serre (O). Het tuinhuis heeft een houtskelet met houten wanden en staat op een gecementeerde voeting.

De serre heeft aan de voorzijde (Z) een licht naar voren springende middenpartij onder zadeldak. Het zadeldak wordt bekroond met een makelaar en is tussen de windveren voorzien van houten kraaldelen. De middenpartij heeft een dubbele deur met twee zesruits glaspanelen en een venster met vierruits roedenverdeling aan weerszijden. Aan de beide zijkanten heeft de middenpartij een smal tweeruitsvenster. Rechts van de middenpartij heeft de serre een dubbele deur met twee glaspanelen met zesruits roedenverdeling en een tweeruitsvenster aan weerszijden. De rechterzijde van de serre (O) heeft een vierruitsvenster dat aan weerszijden geflankeerd wordt door een tweeruitsvenster. De linkerzijde (W), die de loggia van de serre scheidt is blind.

Links (W) van de voornoemde middenpartij bevindt zich de loggia. De loggia heeft aan de voorzijde (Z) een ingang, die is omgeven door een opengewerkte houten wand met onder meer houten spijlen aan de onderzijde en dito palmetten aan de bovenzijde. De linkerzijde (W) van de loggia bestaat uit een vergelijkbare opengewerkte wand, zonder ingang. De achterwand (N) van het tuinhuis is blind en tegen de noordelijk gelegen tuinmuur aangebouwd.

Waardering

Het in Chaletstijl uitgevoerde tuinhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de 19de-eeuwse uitbreiding van het Snouck van Loosenhuiscomplex.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis

Posthumus Meyjes, C.B. ; Noord-Holland