507059 - Snouck van Loosenhuis
Enkhuizen F 3350
Bij Dijk 36, 1601 GJ te Enkhuizen

Omschrijving :

Ecclectische, in hoofdzaak uit rode baksteen opgebouwde TUINMUUR bij het Snouck van Loosenhuiscomplex die aan de tuinzijde (Z) is aangesmeerd met cement. Aan de straatzijde (N) is de muur voorzien van een uit baksteen en natuursteen opgebouwde plint en zeven pilasters met natuurstenen basement. Vrijwel de gehele muur wordt aan de bovenzijde afgesloten met een natuurstenen lijst. De muur heeft 7 traveeën met ruitvormige siermotieven in gele en rode baksteen. De uitgespaarde traveeën zijn aan de bovenzijde voorzien van twee rijen muizetand. Uiterst rechts heeft de muur een paneeldeur met natuurstenen omlijsting. De omlijsting bestaat uit twee geblokte pilasters en een boven de rest van de muur uitstekend hoofdgestel. De deur wordt bereikt via een uit drie treden bestaande natuurstenen stoep.

Waardering:

De tuinmuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van de 19de-eeuwse uitbreiding van het Snouck van Loosenhuiscomplex.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur

Posthumus Meyjes, C.B. ; Noord-Holland