Enkhuizen F 2100
Enkhuizen F 2101
Dijk 50, 1601 GJ te Enkhuizen
Dijk 52, 1601 GJ te Enkhuizen

Inleiding

Twee DIENSTWONINGEN, behorende bij het nabijgelegen Snouck van Loosenhuis. De in 1890 door C.B. Posthumus Meyjes in neo-renaissancistische trant opgetrokken dienstwoningen zijn gesitueerd aan de noordzijde van de Dijk en liggen teruggeweken ten opzichte van de aangrenzende gebouwen.

Het betreft een ingrijpende verbouwing van een 18de-eeuws koetshuis met stal.

Omschrijving

Twee dienstwoningen op een trapeziumvormige plattegrond. De tegen elkaar aangebouwde dienstwoningen hebben respectievelijk links en rechts aan de achterzijde (O) een éénlaags uitbouw met schilddak en rode Hollandse pan. De spiegelbeeldige dienstwoningen bestaan uit kelder met gemetseld gewelf, begane grond en kapverdieping en hebben een samengestelde kap met onder meer een evenwijdig aan de straat lopend zadeldak met op de beide uiteinden een loodrecht hierop staand zadeldak. De samengestelde kap is op het dakschild aan de straatzijde (W) na, dat bedekt is met rode en zwarte kruispannen in een getand patroon, bedekt met rode Hollandse pannen. De tuinzijde (O) van de samengestelde kap heeft, evenals de schilddaken van de uitbouwen, met zink bekleedde pironnen.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De decoratie bestaat onder meer uit natuurstenen lekdorpels, zandstenen aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen of natuurstenen lateien boven de vensters en deuren en zandstenen speklagen in het muurwerk van de voorgevel.

De op natuurstenen plint gebouwde symmetrische voorgevel (W) bestaat uit een middendeel met aan elke zijde een licht risalerende schoudergevel die voor het uiteinde van de voorgevel weer inspringt. De schoudergevels hebben elk één vensteras met houten venster met kruiskozijn en meerruitsroedenverdeling op de begane grond en schuifvenster met vierruitsroedenverdeling op de kapverdieping. De schoudergevels zijn voorzien van zandstenen daklijsten en schouderstukken en met baksteen en zandsteen gedecoreerde geveltoppen. Het middendeel heeft vier vensterassen. De buitenste twee assen bevatten een natuurstenen stoep en een paneeldeur met een uit twee kleine getoogde vensters bestaand bovenlicht. De binnenste twee assen bevatten een horizontaal kelderraam en een klein getoogd éénruitsvenster. Het middendeel wordt afgesloten door een fries met metselmozaïek in rode baksteen en een zandstenen gootlijst op klossen. Het dakschild boven de gootlijst bevat twee kleine houten dakkapellen. De houten dakkapellen hebben beide een éénruitsvenster met een klavervormig bovenlicht en een overhangende zinken kap met ijzeren makelaar.

De uit drie geveldelen opgebouwde vrijwel symmetrische achtergevel (O) heeft een licht risalerend middendeel en aan weerszijden een uitbouw op de begane grond. Het middendeel heeft twee vensterassen. Beide assen bevatten op de begane grond een houten venster met kruiskozijn en meerruitsroedenverdeling. Op de verdieping heeft de linker as een éénruitsvenster met een getoogd vierruits bovenlicht, de rechter as bevat nog het getoogde vierruits bovenlicht.

Zowel de rechterzijde (N) van de linker uitbouw, als de linkerzijde (Z) van de rechter uitbouw bevat een houten deur met een glaspaneel met vierruitsroedenverdeling. De linker uitbouw heeft aan de tuinzijde (O) een vierruitsvenster met tweeruits bovenlicht.

Waardering

De dienstwoningen zijn van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van personeelswoningen uit 1890 en als voorbeeld van de architectuur van C.B. Posthumus Meyjes en vanwege de relatie met het in 1892, eveneens door Posthumus Meyjes, uitgebreide Snouck van Loosenhuis.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)