Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507072
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82633/103
Kadastrale aanduiding
Enkhuizen F 2143
Bij Havenweg 1, 1601 GA te Enkhuizen

Omschrijving

Inleiding

Aan de westzijde van de sluis tussen de Oude Haven en de Buitenhaven gelegen RIJKSGETIJMETER, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Omschrijving

Rijksgetijmeter op vierkant grondplan, bestaande uit één bouwlaag. De rijksgetijmeter staat op een grijze bakstenen onderbouw met kelderruimte. Het muurwerk van de rijksgetijmeter is, behoudens de decoratie, opgebouwd uit rode baksteen op een natuurstenen plint.

De rijksgetijmeter heeft aan alle zijden hoeklisenen met daartussen een boogfries. Boven de boogfriezen met gele baksteen ter decoratie bevinden zich de rondomgaande natuurstenen waterlijst en een attiek. De attiek, met natuurstenen bekroning, heeft aan alle zijden een natuurstenen spaarveld. In het spaarveld aan de voorzijde (O) bevindt zich de functieduidende tekst 'RIJKS GETIJMETER'.

De voorzijde (O) heeft een houten deur met bovenlicht. De rechter- (N) en de linkerzijde (Z) hebben een houten schuifvenster met T-profiel. Het venster aan de linkerzijde (Z) heeft een bakstenen dorpel. De achterzijde (W) is blind.

Waardering

De rijksgetijmeter is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van waterstaatkundige architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Kust- en oevermarkering Rijksgetijmeter

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden