Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507073
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/71
Kadastrale aanduiding
Enkhuizen E 3910
Noorderweg 15, 1601 PC te Enkhuizen

Omschrijving

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd als vaarboerderij en gelegen op de hoek van de Noorderweg en de Noordergracht met de noklijn haaks op de Noorderweg. De stolpboerderij dateert naar alle waarschijnlijkheid uit het derde kwart van de 19de eeuw.

N.B. De rechterzijde van de boerderij is gewijzigd, evenwel zonder het monumentale karakter van de boerderij te schaden.

Omschrijving

Boerderij op rechthoekige plattegrond onder schilddak met zwarte Hollandse pan. De dakschilden aan de voor- (O) en de linkerzijde (Z) worden doorbroken door respectievelijk een en twee gemetselde schoorstenen in rode baksteen. Het schilddak heeft op de nokpunten een met zink beklede piron. Tussen de pirons bevindt zich een ijzeren sierrooster dat bekroond is met een windvaan in de vorm van een koe.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant met vier pijlers, dekbalkgebint en een overstek aan de oostzijde. Aan de oostzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de zuidzijde de dars. De korte regel bevindt zich aan de westzijde en de lange regel aan de noordzijde.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar. De op een gecementeerde plint gebouwde asymmetrische voorgevel is hoger dan de aansluitende linker-(Z) en rechtergevel (N) en heeft een houten kroonlijst. De voorgevel heeft een breedte van zeven vensterassen. De derde en de zesde as bevatten een houten paneeldeur met bovenlicht, de overige assen hebben schuifvensters met tweeruits bovenlicht. De vensters en de deuren zijn alle getoogd en geplaatst onder een ontlastingsboog. Boven de vierde en vijfde vensteras samen bevindt zich op de verdieping een forse bakstenen dakkapel onder overstekend en flauw hellend zadeldak met geschulpte windveren en makelaar. De dakkapel heeft een getoogd zesruits schuifvenster.

De asymmetrische linkergevel heeft een breedte van vijf vensterassen. De derde as bevat de darsdeur met getoogd vierruitsvenster. De eerste en de tweede as hebben getoogde gietijzeren koestalvensters, de overige twee assen hebben getoogde schuifvensters met een tweeruits bovenlicht. Op de verdieping, boven de darsdeur, bevindt zich een houten inlaatkapel onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. De inlaatkapel heeft een dubbele houten laaddeur met twee glaspanelen met vierruitsroedenverdeling en een fronton met hijsbalk.

De achterzijde heeft ter linkerzijde nog een originele houten deur met vierruits glaspaneel en tweeruits bovenlicht en ter rechterzijde een getoogd koestalvenster met ijzeren roedenverdeling.

Waardering

De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst in een stedelijke context uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Koeienstal
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooihuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1875
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver