Enkhuizen D 3877
Oude Gracht 47, 1601 RE te Enkhuizen

Inleiding

STOLPSCHUUR, in oorsprong deel uitmakend van een vaarboerderij, gesitueerd aan de westzijde van de Oude Gracht op de hoek met de Venuslaan, met de nok evenwijdig aan de straat en waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpschuur onder onvolledig schilddak met aankapping aan de achterzijde (W) en rode Hollandse pannen. De nok van het schilddak heeft een ijzeren windvaan in de vorm van een koe.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant met zeven pijlers en een dekbalkgebint. Het vierkant heeft aan drie zijden buitenstijlruimte; de oostzijde van het vierkant grenst direct aan de voorgevel. Aan de west- en noordzijde van het vierkant bevindt zich de koestal met houten stalletjes. De werkvloer heeft een bestrating van gele klinkers.

De stolpschuur is opgetrokken in rode baksteen en verticaal houten beschot. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van muurankers zichtbaar.

De asymmetrische voorgevel (O) heeft een houten wand op een bakstenen voeting die ter rechterzijde, op de begane grond, wordt doorbroken door een bakstenen geveldeel. De houten wand heeft vijf, opgeklampte houten laaddeuren, waarvan twee met bovenlicht. Ter linker- en ter rechterzijde bevindt zich, op de verdieping, één laaddeur. Rechts van het midden bevinden zich drie boven elkaar geplaatste laaddeuren. Ter linkerzijde heeft de houten wand op de begane grond een opgeklampte houten deur. Het bakstenen geveldeel heeft in het midden een houten deur met een drieruitsbovenlicht en aan weerszijden een houten venster met bakstenen lekdorpels. Het venster ter linker zijde is een éénruitsvenster en het venster ter rechterzijde heeft een vierruitsroedenverdeling.

De linkerzijde (Z) heeft vier getoogde koestalvensters met ijzeren roedenverdeling en een houten deur met glaspaneel en tweeruits bovenlicht ter linkerzijde. De rechterzijde (N) grenst aan Oude Gracht 49.

De achterzijde heeft een lage wand met zeven getoogde koestalvensters met ijzeren roedenverdeling en geheel links een houten deur met glaspaneel met middenstijl.

Waardering

De stolpschuur is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorische oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van 19de-eeuwse landelijke bouwkunst in een stedelijke context.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Koeienstal
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooischuur