Enkhuizen F 3470
Bij Tussen Twee Havens 1, 1601 EM te Enkhuizen

Inleiding

HAVENLICHT, daterend uit 1890, gelegen op de kop van de landtong tussen de Buitenhaven en de Buyshaven.

Omschrijving

IJzeren lichtopstand op achthoekige plattegrond, vier segmenten hoog tapstoelopend en aan de bovenzijde afgedekt door een achthoekig platform van houten planken. Het platform wordt omgeven door een ijzeren reling en is voorzien van een lichtbaken.

e geklonken constructie heeft een gietijzeren middenas en acht dito staanders die via de resterende ijzeren dwarsverbanden van de oorspronkelijke spiltrap met elkaar verbonden zijn. De staanders zijn per segment met elkaar verbonden door ijzeren liggers en verbindingskruizen.

Waardering

De ijzeren lichtopstand is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuws havenlicht en tevens van belang wegens de beeldbepalende, met de oorspronkelijke functie verbonden situering op de landtong tussen Buijs- en Binnenhaven.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Kust- en oevermarkering Vuurtoren