Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507085
Complexnummer
507080 - Ezumazijl
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82647/139
Kadastrale aanduiding
Anjum G 367
Bij Esumasyl 10, 9133 DL te Anjum

Omschrijving

Inleiding

Het BEDIENINGSGEBOUW of sluiswachtersgebouw op de dijk, aan de noordzijde van de schutkolk, is op stilistische gronden in dezelfde stijl als de sluis te dateren, dus omstreeks 1931. Ofschoon een eenvoudig dienstgebouwtje, is het in de detaillering beïnvloed door de Interbellum-architectuur en valt het ontwerp toe te schrijven aan de polderopzichter W.D. Booijenga uit Metslawier. Het is mogelijk dat het gebouwtje niet gelijktijdig met de sluis is gerealiseerd, daar er zich in het archief van het zeewerend waterschap De Contributie Zeedijken Oostdongeradeel een afzonderlijke bouwtekening bevindt.

Omschrijving

Het bedieningsgebouw heeft een vierkante grondslag en is opgetrokken in platvol gevoegde gele bakstenen onder een betonnen, plat dak. Daarop staat een baak met windwijzer. De gevellijst is uitgevoerd in kiezelbeton. Op de hoeken zijn horizontaal gelede, tweelicht hoekvensters. De binnenmuren hebben een lambrisering van geel geglazuurde bakstenen met een rand van groen geglazuurde bakstenen.

Waardering

Het bedieningsgebouw uit omstreeks 1931 is van algemene cultuurhistorische waarde:

- wegens de architectonische gaafheid,

- als functioneel en essentieel onderdeel van het volledige complex dat een grote mate van architectonische eenheid en functionele samenhang vertoont.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507080. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Bedieningsmechanisme

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1931
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden