507086 - Bonifaciusbuurt
Dokkum B 870
Bonifaciusplein 2, 9101 VG te Dokkum
Bonifaciusplein 4, 9101 VG te Dokkum
Bonifaciusplein 43, 9101 VE te Dokkum
Bonifaciusplein 45, 9101 VE te Dokkum

Inleiding

De eenvoudige dubbele WOONHUIZEN zijn in 1919 ontworpen door de architect W.K. de Wijs uit Enschede voor de Gemeentelijke 'Bouwvereniging', opgericht in 1906. De woningen werden in 1921 gebouwd in een baksteenarchitectuur die beïnvloed is door het expressionisme. De plattegronden van de woningen zijn gelijk aan die van het wonintype A, maar beide blokjes woningen hebben een eigen architectonische verschijningsvorm die een afzonderlijke beschrijving als subtype rechtvaardigd.

Omschrijving

De hoofdstructuur van het grondplan is een rechthoekig bouwlichaam met haaks daarop aan de achterzijde een dubbele uitbouw van de (bij-)keukens. De woningblokken bestaan uit één bouwlaag onder een dwars geplaatst zadeldak met wolfeinden, belegd met gesmoorde Hollandse pannen; het dakschild aan de voorzijde wordt onderbroken door een gemetselde dakkapel. In de kap zijn een zolderverdieping en een bergzolder. Elk woningblok is opgetrokken in rode strengpersbakstenen op een trasraam van klinkers met een rollaag, meest gesorteerd en alternerend mangaankleurige klinkers en rode strengpersbakstenen. De voorgevel wordt afgesloten door een band mangaankleurige bakstenen. Een gemetselde dakkapel met een topgevel rijst op vanuit het dakschild; de muurdammen rusten op eenvoudige consoles. De geveltop van de dakkapel is verlevendigd met een mangaankleurige omlijsting en een rollaag op een uitkragende aanzet. In het midden van deze tympaanvormige gevelbeindiging is een ruitvormige versiering. In de dakkapel zijn twee tweelichtvensters. Aan de dakschilden zinken, halfronde bakgoten in ijzeren beugels. De voordeuren zijn op de hoeken van het bouwblok, beide onder een streklaag en met een terrazzo dorpel. In de gevel twee tweelichtvensters, elk onder een streklaag. De zijgevels hebben onder meer een wc-raampje, een enkelruits venster en een vierkant zolderraam. De achtergevel wordt gedeeltelijk oversneden door de contemporaine bijkeuken.

De dubbele bijkeukens zijn onder een flauwhellend zadeldak dat is belegd met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. In de zijgevels van de uitbouw een keukenvenster en een achteringang. In de achtergevel van het hoofdvolume twee tweelichtvensters. Op het dakschild aan de achterzijde zijn twee houten dakkapellen met tweelichtvensters en ijzeren, vierpans daklichten.

Waardering

De woningen uit 1921 zijn van algemene cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde: - als voorbeeld van de woningtypologie, in het bijzonder als subtype, ontwikkeld door W.K. de Wijs, vergelijkbaar met de woningbouw in de wijk Pathmos te Enschede, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van belang van de detaillering, die enerzijds de verschillende woningtypen onderscheidt en anderzijds door het consequente materiaalgebruik een grote mate van eenheid bewerkstelligt, - als essentieel onderdeel van het totale complex aan het Bonifaciusplein.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)