Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507091
Complexnummer: 
507086 - Bonifaciusbuurt
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
20 mei 1997
Kadaster deel/nr: 
8733/13
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Friesland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Noardeast-Fryslân
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Dokkum
X-Y coördinaat: 
195839 - 593006

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De eenvoudige dubbele WOONHUIZEN zijn in 1919 ontworpen door de architect W.K. de Wijs uit Enschede voor de Gemeentelijke 'Bouwvereniging', opgericht in 1906. De woningen werden in 1921 gebouwd in een baksteenarchitectuur die beïnvloed is door het expressionisme. De plattegronden van de woningen zijn gelijk aan die van het wonintype A, maar beide blokjes woningen hebben een eigen architectonische verschijningsvorm die een afzonderlijke beschrijving als subtype rechtvaardigd.

Omschrijving

De hoofdstructuur van het grondplan is een rechthoekig bouwlichaam met haaks daarop aan de achterzijde een dubbele uitbouw van de (bij-)keukens. De woningblokken bestaan uit één bouwlaag onder een dwars geplaatst zadeldak met wolfeinden, belegd met gesmoorde Hollandse pannen; het dakschild aan de voorzijde wordt onderbroken door een gemetselde dakkapel. In de kap zijn een zolderverdieping en een bergzolder. Elk woningblok is opgetrokken in rode strengpersbakstenen op een trasraam van klinkers met een rollaag, meest gesorteerd en alternerend mangaankleurige klinkers en rode strengpersbakstenen. De voorgevel wordt afgesloten door een band mangaankleurige bakstenen. Een gemetselde dakkapel met een topgevel rijst op vanuit het dakschild; de muurdammen rusten op eenvoudige consoles. De geveltop van de dakkapel is verlevendigd met een mangaankleurige omlijsting en een rollaag op een uitkragende aanzet. In het midden van deze tympaanvormige gevelbeindiging is een ruitvormige versiering. In de dakkapel zijn twee tweelichtvensters. Aan de dakschilden zinken, halfronde bakgoten in ijzeren beugels. De voordeuren zijn op de hoeken van het bouwblok, beide onder een streklaag en met een terrazzo dorpel. In de gevel twee tweelichtvensters, elk onder een streklaag. De zijgevels hebben onder meer een wc-raampje, een enkelruits venster en een vierkant zolderraam. De achtergevel wordt gedeeltelijk oversneden door de contemporaine bijkeuken.

De dubbele bijkeukens zijn onder een flauwhellend zadeldak dat is belegd met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. In de zijgevels van de uitbouw een keukenvenster en een achteringang. In de achtergevel van het hoofdvolume twee tweelichtvensters. Op het dakschild aan de achterzijde zijn twee houten dakkapellen met tweelichtvensters en ijzeren, vierpans daklichten.

Waardering

De woningen uit 1921 zijn van algemene cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde: - als voorbeeld van de woningtypologie, in het bijzonder als subtype, ontwikkeld door W.K. de Wijs, vergelijkbaar met de woningbouw in de wijk Pathmos te Enschede, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van belang van de detaillering, die enerzijds de verschillende woningtypen onderscheidt en anderzijds door het consequente materiaalgebruik een grote mate van eenheid bewerkstelligt, - als essentieel onderdeel van het totale complex aan het Bonifaciusplein.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBonifaciusplein29101 VGDokkum
NeeBonifaciusplein49101 VGDokkum
NeeBonifaciusplein439101 VEDokkum
NeeBonifaciusplein459101 VEDokkum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DokkumB870
DokkumB1572

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismeonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Arbeiderswoning(K)

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19211921exactvervaardiging