507112 - Woningbouwcomplex
Harlingen A 9881
Harlingen A 9927
Harlingen A 9926
Nieuweweg 2, 8861 XS te Harlingen
Nieuweweg 4, 8861 XS te Harlingen

Inleiding

Het blokje ARBEIDERSWONINGEN aan de Nieuweweg 2 en 4 is in 1910 gebouwd naar ontwerp van architect L. Torenbeek; aannemer was R. Krijtenburg uit Harlingen. De woningen horen bij het sociale woningbouwcomplex van het Havengebied, dat gerealiseerd werd in de periode 1909-1911 in opdracht van de Bouwvereniging Harlingen. De woningen zijn in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd. Deze twee-onder-één-kap woningen zijn van het type A (zie de bijbehorende complexbeschrijving). Het blok is naar het noord-oosten georiënteerd en heeft geen vóór- of achtertuin.

Omschrijving

De twee-onder-één-kap woningen aan de Nieuweweg 2 en 4 zijn de enige twee woningen binnen het complex die tot het type A horen. Het blok heeft een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog, met zolderverdieping.De gevel aan de straatzijde wordt door een middenrisaliet in tweeën gedeeld. Het blok wordt gedekt door een afgeknot schilddak met smalle kroonlijst. De dakhelling aan de voorzijde wordt in het midden door het risalerende deel onderbroken. Het middenrisaliet eindigt in een soort dakkapel, die door drie lage 'kantelen' wordt bekroond. De daklijst loopt over in de lijst van de dakkapel. Oorspronkelijk hebben twee schoorstenen op het dak gestaan, die nu ontbreken. De arbeiderswoningen zijn uit bruine bakstenen opgetrokken; voor de decoratieve elementen in de gevelbanden en de bogen zijn gele bakstenen gebruikt.

De voorgevel wordt door het middenrisaliet in twee spiegelbeeldige delen verdeeld. De voordeur bevindt zich in het middenrisaliet; aan weerszijden bevinden zich twee zesruitsvensters. Aan weerszijden van deze vensters bevinden zich rechts een vierruitsvenster en links een blind venster. Boven de vensters trommelvelden met mozaïek bakstenendecoratie en een gebogen strek met sluit- een aanzetstenen. In de dakkapel boven de voordeur bevindt zich een kleiner zesruitsvenster met strekboog en aanzet- en sluitstenen. De achtergevel van nr. 2 loopt in een L-vormige inham terug. In de korte poot van de L bevinden zich een deur en een venster. Deze kijken uit op de achterkant, op een kleine binnenplaats. De oostelijke zijgevel heeft aan de achterzijde een venster. De kortere westelijke zijgevel is blind.

De indeling per woning omvat een portaal, een keuken, een kamer en een slaapkamer.

Waardering

De twee onder één kap-woning van het type A aan de Nieuweweg 2 en 4, horend bij het sociale woningbouwcomplex in het Havengebied, is van cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van de ontwikkelingen binnen de sociale woningbouw;

- wegens de betekenis als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en maatschappelijk van nationaal belang is;

- wegens de situering die verbonden is met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad;

- wegens de architectonische gaafheid van het exterieur;