507112 - Woningbouwcomplex
Harlingen A 9830
Harlingen A 9822
Nutstraat 15, 8861 XN te Harlingen
Nutstraat 17, 8861 XN te Harlingen
Nutstraat 19, 8861 XN te Harlingen

Inleiding

Dit blokje ARBEIDERSWONINGEN in Ambachtelijk-traditionele stijl maakt deel uit van het sociale woningbouw-complex in het Havengebied. Het is tegelijkertijd gebouwd met de blokjes Nutstraat 5 t/m 13 en 10 t/m 16, Havenweg 41 t/m 53 (type D en C) in 1909, maar wordt met een ander type (F) aangeduid wegens de afwijkende plattegrond. Type E heeft een vierkante plattegrond, type C en D een rechthoekige. De gevelindeling van type F is gelijk aan die van type D. De woningen zijn aan de achterzijde voorzien van een tuin. Architect was de heer Lofvers, aannemer S. Bootsma uit Franeker.

Omschrijving

Het bouwblok wordt gedekt door een zadeldak met zwart gegolfde ongeglazuurde Friese pannen met (niet originele) dakkapellen op de dakhelling boven de voorgevel. Het bouwblok is uit bruine bakstenen opgetrokken, waarbij gele bakstenen zijn gebruikt voor de eenvoudige decoratieve elementen tussen de vensters. De zesruits vensters zijn voorzien van lichtgebogen strekken. Boven de houten deuren met vierruits bovendeel zijn lichtgebogen tweeruits bovenlichten geplaatst.

Waardering

Het blokje arbeiderswoningen Nutstraat 15, 17 en 19, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl en aangeduid als type F (horend bij het sociale woningbouwcomplex van het Havengebied) is van bijzonder cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaaleconomische ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van de ontwikkelingen binnen de sociale woningbouw;

- wegens de betekenis als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en maatschappelijk van nationaal belang is;

- wegens de situering die verbonden is met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad;

- wegens de architectonische gaafheid van het exterieur;