507119 - Algemene Begraafplaats
Harlingen A 8931
Bij Begraafplaatslaan 1, 8861 JD te Harlingen

Inleiding

ALGEMEEN GEDEELTE met TOEGANGSHEK van de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Gietijzeren hekwerk dat zeer waarschijnlijk rond 1865 is vervaardigd, tijdens de aanleg van de begraafplaats. Het is op stilistische gronden toe te schrijven aan Benedictus Mohrmann, die een ijzergieterij in Leeuwarden had. Zijn hand is herkenbaar aan de detaillering van enkele onderdelen. Het hek staat op de gemetselde overkluizing over de omgrachting, in het midden van de oorspronkelijke zuidzijde van de begraafplaats.

Omschrijving

Het oude terrein van de begraafplaats omvat acht perken, die vanaf de ingang gezien twee aan twee in westelijke richting in vier rijen worden gerangschikt door een regelmatig padenbeloop. Het padenbeloop bestaat uit één longitudinale hoofdas (vanaf de ingang naar achteren toe), drie transversale paden loodrecht op deze as en een doorlopend pad om het terrein heen.

Het toegangshek bestaat uit twee hoge gietijzeren pijlers met aan weerszijden een lagere vleugel en in het midden twee brede draaibare vleugels. De hoge pijlers bestaan uit smalle verticaal geplaatste rechthoekige stijlen met ijzeren dekstuk. De stijlen zijn voorzien van eenvoudige decoratieve ijzeren staven en cirkels en van de gebruikelijke doodssymbolen, zoals omgekeerde fakkels, staartbijtende slangen, zandlopers en vlinders. De hoge spijlen met speerpunten worden aan de onderkant afgewisseld met lage spijlen met gekrulde uiteinden, waartussen een slakvormige verdikking is aangebracht.

Waardering

Het algemene gedeelte met toegangshek van de Algemene Begraafplaats te Harlingen is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling;

- wegens de in grote mate aanwezige gaafheid van de oorspronkelijke inrichting;