507119 - Algemene Begraafplaats
Harlingen A 8931
Bij Begraafplaatslaan 1, 8861 JD te Harlingen

Inleiding

LIJKENHUIS behorende tot de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Het lijkenhuis doet tegenwoordig dienst als Columbarium. Het is een tempelvormig gebouw, geplaatst op een uivormige uitdijing van de as, die vanaf het toegangshek naar het westen loopt. Het gebouw is gelijktijdig met de aanleg van de begraafplaats rond 1865 gebouwd in de stijl van het Neo-classicisme.

Omschrijving

Lijkenhuis in de vorm van een tempel. Het gebouw is oost-west gericht en staat op een fors basement, dat is opgetrokken uit gele bakstenen; de west-, oost- en noordgevels zijn voorzien van respectievelijk een houten deur met nieuwe ommetseling en een segmentboogvenster; trap van vijf treden naar de ingangsdeur aan oostzijde. Op elk van de vier hoeken van het basement staan drie houten Toscaanse zuilen. De houten cella heeft aan de zuidzijde een dubbele houten deur met twee gietijzeren sierroosters. Het geheel wordt gedekt door een rieten tentdak met in het midden een hoge bekroning in de vorm van een obelisk. In het basement staan houten banken opgeslagen die mogelijk nog bij de oude inrichting horen.

Waardering

Het Neoclassicistische lijkenhuis, behorende tot het complex van de Algemene Begraafplaats te Harlingen uit ca. 1865, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische en geestelijke ontwikkeling;

- wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is;

- wegens de architectonische gaafheid van het exterieur;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de directe omgeving binnen het complex en de landschappelijke omgeving daarbuiten;

- vanwege de grote mate van typologische zeldzaamheid.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Algemene begraafplaats