Harlingen A 9624
Noordoostersingel 5, 8861 HL te Harlingen

Inleiding

VILLA "Douma State", gebouwd in 1913 in Vakwerkstijl, ligt teruggerooid ten opzichte van de smalle ervoor lopende singelweg en is naar het zuidwesten georiënteerd. Het erf is kleiner dan het in oorsprong was. Van tuinaanleg is geen sprake.

Omschrijving

De plattegrond is een vierkant met uitstekende recht- en veelhoekige delen. Het woonhuis bestaat uit twee bouwlagen met een zolderverdieping. Het huis is deels onderkelderd en wordt gedekt door een samengesteld dak -zadeldak, tentdak met keramisch piron, dak met wolfeind- van rode Hollandse pannen, dat voorzien is van een doorlopende uitstekende houten daklijst. De vier grote rechthoekige schoorstenen zijn torenachtig: het bovenste gedeelte ervan steekt trapsgewijs boven een tandlijst uit en is aan alle zijden voorzien van twee rookmonden. De eerste bouwlaag is uit gesinterde bruin-rode bakstenen opgetrokken, de tweede bouwlaag en de zolderverdieping zijn gepleisterd. Het pleisterwerk wordt onderbroken en versierd door doorlopende banden. De banden zijn groen en van hout in de voorgevel en vormen hier een ruitpatroon; die van overige gevels zijn gemetseld. De voorgevel, aan de singelzijde, wordt symmetrisch verdeeld door een naar voren stekende middenpartij, waarvan de eerste bouwlaag gevormd wordt door een rechthoekig gemetseld deel met erker en de tweede door een overstekende topgevel die op de erker steunt en daarboven uitsteekt. De erker, met bakstenen onderbouw, is voorzien van enkelruitsvensters (openslaand in het midden) met vierruits en tienruits bovenlichten. De zijruiten zijn voorzien van houten luiken. In de eerste bouwlaag bevindt zich rechts van de middenpartij een gebogen zesruitsvenster, links een openslaand venster met tienruits bovenlicht en strek. In de tweede bouwlaag in de middenpartij twee negenruitsvensters met luiken en zesruits bovenlichten. Links daarvan, net boven de bakstenen band, een twaalfruitsvenster met achtruits bovenlicht en luiken. In de top een negenruitsvenster. De westelijke zijgevel wordt door de ingangspartij asymmetrisch verdeeld. Drie natuurstenen treden leiden naar de brede houten voordeur met luifel. In de voordeur zit een klein ovaal raampje met gietijzeren rooster ervoor. De houten luifel met brede lijst hangt aan twee metalen hangers. Boven de luifel steekt een halfrond tienruits bovenlicht uit. Het metselwerk van de eerste bouwlaag loopt door boven het halfronde bovenlicht langs. In de top boven de ingang zit een negenruitsvenster met strek. De top wordt bedekt met een zadeldak met lijst op klossen. Aan weerszijden van de hoofdingang bevinden zich twee enkelruitsvensters met achtruits bovenlichten, strek en luiken. Links van de voordeur bevindt zich een horizontaal, driedelig provisiekelderraam. De oostelijke zijgevel omvat een torenachtige partij van twee bouwlagen en een partij van éém bouwlaag. In de eerste bouwlaag bevinden zich in het torenachtige geveldeel en in het rechtse geveldeel respectievelijk een gebogen meerruits tuindeur met luiken boven twee natuurstenen treden en een openslaande meerruits tuindeur met luiken en dubbele meerruits bovenlichten met strek, ook boven twee natuurstenen treden. Rechts, onder in het rechter geveldeel bevindt zich een gevelsteen met de inscriptie: "A.A.S. BUMA 20 augustus 1913". In de dakhelling boven dit venster bevindt zich een houten dakkapel met plat dak en openslaande zesruitsvensters. In de brede achtergevel bevinden zich in de eerste bouwlaag een uitgebouwde achteringang onder plat dak met twaalfruits gebogen houten deur en drieruits zijlichten boven twee natuurstenen treden. In de zijgevel van de uitbouw bevindt zich in een spaarveldje een kraan. Rechts van deze uitbouw bevindt zich een tweede rechthoekige uitbouw in bruine bakstenen met daarop een balkon. Het balkon is voorzien van houten leuning. De houten balkondeur heeft een meerruits bovengedeelte met strek. Verder op de tweede bouwlaag een openslaand tienruitsvenster met strek en, iets hoger in de gevel, een openslaand zesruitsvenster met luiken en strek. Tegen de uitbouw aan is een houten uitbouw met zeer schuin lessenaardak geplaatst. In de zijgevels hiervan zitten aan de noordoost-zijde een vierruits venstertje en aan de westzijde een houten deur met vierruits zijlicht. Boven de dakhelling van de achtergevel bevindt zich een dakkapel onder platdak met een dubbel openslaand zesruitsvenster.

Het INTERIEUR van het woonhuis is, op de keuken na, structureel oorspronkelijk. Het houtwerk: de lambrizering in de hal, de deuren, de trap en de balkenplafonds zijn nog oorspronkelijk. In de woonkamer (oorspronkelijk kamers en suite) zitten nog in de kamer aan de voorzijde een balkenplafond en in die aan de achterzijde een stuc-plafond. In deze kamer bevindt zich een schouw met mantel van zwart marmer met Art Noveau-motieven en bekleding van gebloemde tegels (vermoedelijk van tegelfabriek Tichelaar). Op de eerste verdieping zijn de indeling, de deuren en de plafonds van de slaapkamers origineel. De badkamer is gemoderniseerd. Op de zolderverdieping is de oorspronkelijke indeling met twee kamers nog aanwezig.

Waardering

Douma State, aan de Noordoostersingel 5 in Harlingen gebouwd in 1913, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek;