Breukelen Sint Pieters B 1135
Bij Zandpad 39, 3621 ND te Breukelen

DAM MET PIJLERS EN TOEGANGSHEK.

Bakstenen dam met twee rechte keermuren waarop twee 18de-eeuwse pijlers en een toegangshek op de oostelijke overgang van moestuin naar heemtuin. De twee pijlers aan de moestuinzijde maken onderdeel uit van de meandermuur. Sinds de muur aan de oostzijde gedeeltelijk is verdwenen, staat de noordelijke pijler los. De bakstenen pijlers op voet op vierkante grondslag worden afgedekt door een hardstenen dekplaat waarop een hardstenen vaas op voetstuk in Lodewijk XIV-stijl. De buik van de vazen is voorzien van krullen en het deksel van schubben. Het losstaande smeedijzeren toegangshek aan heemtuinzijde heeft aan weerszijden op een cilindervormig voetstuk een slanke getordeerde stijl met pluimachtige bekroning, waartussen twee draaibare vleugels. De smeedijzeren vleugels bestaan onderaan uit bij elkaar gehaald bandwerk, in elkaar gedraaid tot spijlen die bovenaan weer loskomen en bekroond worden door getorste spitsen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

ria